Yunanistan’da seçimlerin galibi belli oldu, belirsizlik sürüyor

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 22, 2023 / 08:48

Yunanistan’ın iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi dün düzenlenen parlamento seçimlerini önde tamamlasa da tek başına hükümet kurmak için gereken çoğunluğu sağlayamadı. Ülkenin bir ay sonra tekrar seçime gitmesinin ihtimal dahilinde olduğu düşünülüyor.

Reuters’ın aktardığına göre sayımın büyük bölümü tamamlanırken, muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi oyların yüzde 40,8’ini, ülkeyi 2015’ten 2019’a kadar yönetmiş olan radikal sol Syriza oyların yüzde 20,1’ini aldı.

Yunanistan içişleri bakanı Yeni Demokrasi Partisi’nin parlamentoda 145 sandalye elde ederek gereken salt çoğunluğun 6 sandalye ile kaçıracağını öngördü.

Başbakan ve Yeni Demokrasi Partisi’nin başkanı Kiriakos Miçotakis, tek başına hükümet kurmak istediğini daha önce ifade etmişti.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou en çok oy alan üç partiden Yeni Demokrasi, Syriza ve Sosyalist PASOK’a hükümet kurmak için sırayla üçer gün süre tanıyacak.

Üç parti de hükümeti kurmayı başaramazsa yaklaşık bir ay sonra seçimler tekrar yapılacak. Seçime kadar ülkeyi cumhurbaşkanının atadığı geçici hükümet yönetecek.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top