Yüzde 27 ile sınırsız yetki

Yüzde 27 ile sınırsız yetki
Tunus’ta Cumhurbaşkanı’na neredeyse sınırsız yetki verecek anayasa değişiklikleri, seçmenlerin yüzde 27’sinin oy kullandığı referandumda kabul edildi.Tunus’ta anayasa değişikliklerine karşı zaman zaman polisin müdahale...

Tunus’ta Cumhurbaşkanı’na neredeyse sınırsız yetki verecek anayasa değişiklikleri, seçmenlerin yüzde 27’sinin oy kullandığı referandumda kabul edildi.

Tunus’ta anayasa değişikliklerine karşı zaman zaman polisin müdahale ettiği protesto mitingleri düzenlendi. Tepkilere rağmen değişiklikler önceki gün referanduma sunuldu. İslamcı El Nahda hareketi ve diğer muhalefet partileri referandumu boykot etti.


Değişiklikler, katılım oranın yüzde 27,5 olduğu referandumda yüzde 90’a yakın destek buldu. BBC Türkçe’nin haberine göre, resmi sonucun açıklanmasıyla birlikte Tunus Anayasası değişmiş olacak ve Cumhurbaşkanı Kays Said’in yetkileri artacak. Said hem ordunun başına geçecek hem de meclisin onayı olmadan hükümet atayabilecek.

Said, Tunus Anayasası’nda yapılacak değişikliğin büyük bir siyasi reform olduğunu ve ülkeyi “10 yıldır içinde bulunduğu siyasi çıkmazdan” kurtaracağını iddia ediyor.

Muhalefet ise Said’in 2021’de meclisi feshedip hükümeti görevden uzaklaştırmasının birinci yılında kendi pozisyonunu sağlama almak, yetkilerini artırmak ve otokratik bir sisteme geri dönmek istediğini öne sürüyor.

Tunus Anayasası daha önce en son Arap Baharı protestoları sonrası 2014’te yazılmıştı.

Tunus, 2010’da Arap Baharı’nın başladığı ülkeydi. Ertesi yıl Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali devrilmiş ve ülkeden kaçmıştı. Bin Ali’nin öldüğü 2019’dan bu yana Tunus Cumhurbaşkanı olan Kays Said ise ülke için hayal ettiği değişikliklerin 2011 devriminin ruhuyla yapılacağını söylüyor.