Yüzde 80 burundan bulaşıyor, kapatılmalı

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 20, 2020 / 06:50

20 günü yoğun bakımda olmak üzere, 30 günlük koronavirüs mücadelesini kazanan Akademik Solunum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, maske kullanımıyla ilgili uyarılarda bulundu. Maske kullanma şekli ve maskenin yarattığı nefes darlığıyla ilgili konuşan Tutluoğlu, “Maskeyi eğer bizde bir enfeksiyon varsa, her şeyden önce karşımızdaki insana bulaştırmamak için takıyoruz. İkinci işlevi de kendimizi korumak. Birisiyle yüz yüze konuşurken onun çıkardığı tükürükle bize bulaşması söz konusu. Bu gerçekten koruyucu olarak en önemli araç” dedi.


TEK BAŞIMIZAYKEN İNDİREBİLİRİZ
Maske konusunda çokça şikayet aldıklarını belirten Tutluoğlu, “Zaman zaman kimsenin olmadığı bir ortamda belki birkaç dakika havalanacak şekilde açmamız ve maskesiz nefes almamız lazım ki kendimizi rahatlatalım” diye konuştu.


BURNU KAPATMAK ÖNEMLİ
Prof. Dr. Tutluoğlu, “Önemli olan maskenin burnu sıkıca sarması, çeneyi alttan kapsaması ve yanlardan boşluk bırakmaması. Şimdi pamuklu yüzeylerde virüsün daha az yaşadığı konusunda birtakım yayınlar oldu. Belki pamuklu maskeler o açıdan tercih edilebilir. Ama maddesinden ziyade yüzü kapatması önemli. Özellikle buruna çok dikkat etmemiz lazım çünkü burun en önemli bulaşma noktası. Göz ve ağızdan daha az bulaşıyor, yüzde 80 burundan bulaşıyor” şeklinde konuştu.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top