YÜZDE ELLİ ADALET

YÜZDE ELLİ ADALET
Libya’da şehit düşen MİT mensubunun cenazesini haber yaptıkları gerekçesiyle 4 aydır tutuklu bulunan gazeteciler Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Murat Ağırel, Ferhat Çelikve Aydın Keser dün ilk kez hakim...

Libya’da şehit düşen MİT mensubunun cenazesini haber yaptıkları gerekçesiyle 4 aydır tutuklu bulunan gazeteciler Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Murat Ağırel, Ferhat Çelikve Aydın Keser dün ilk kez hakim karşısına çıktı. Gazeteciler ilk kez savunma yaptı beraatlerini talep etti. Savcılık gazetecilerin tutukluluklarının devamı yönünde mütalaasını açıklarken, mahkeme gazetecilerden 3’ünün tahliyesine, 3’ünün tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 9 Eylül’de yapılacak.

Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Odatv Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, muhabir Hülya Kılınç, Yeniçağ yazarı Murat Ağırel ve Yeni Yaşam gazetesi yöneticileri Ferhat Çelik ve Aydın Keser aylar sonra ilk kez hakim karşısına çıktı. MİT mensubunun cenazesini haber yaptıkları gerekçesiyle yargılanan gazeteciler, ilk kez savunma yaptı beraatlerini talep etti. Mütaalasını açıklayan savcılık gazetecilerin tutukluluk halinin devamına, Erk Acarer’in yakalama talebinin tekrarına karar verirken esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için gelecek celseye kadar süre istedi. Mütalaadan sonra ara kararını açıklayan mahkeme, Barış Terkoğlu, Ferhat Çelik ve Aydın Keser hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrolü şartıyla tahliye kararı verdi. Barış Pehlivan, Hülya Kılınç ve Murat Ağırel’in tutukluluk halinin devamına karar verildi.
“Hakkımdaki suçlamalar, ne bir somut delile dayanıyor, ne de vicdana sığıyor. Hazırlanan iddianame değil, “niyetname” dedi. Konuya ilişkin binlerce sosyal medya paylaşımı yapıldığını ve sosyal medyada basit bir araştırma yaparak konuyla ilgili bilgi sahibi olduğunu söyleyen Ağırel, “Sarmal” isimli kitabında adı geçenlerin kendisini hedef gösterdiğini söyledi. Ağırel, “MİT’in ifşasından bahsediliyor ve ilk ifşanın ben ve Batuhan tarafından yapıldığı yazılıyordu. Hatta ‘Yeniçağ’ın MİT ifşasındaki rolü’ manşeti ile haberler yapılıyordu. Bunun üzerine benim ve Batuhan’ın da gözaltına alınacağımızı düşündüm. Beklediğim gibi oldu” dedi.
Yeni Yaşam Gazetesi yöneticisi Ferhat Keser, “Haberimiz ortada MİT ifadesi geçmiyor. MİT; kanunun, gazeteciliğin elini kolunu bağlıyor. Ben önceden bilemem kim MİT mensubu kim değil. Haberi açık kaynaklardan kopyala yapıştır yaparak nasıl casusluk yapmışız?” dedi.
Hülya Kılınç, “İddianamede haberi yapmam için; şehidin defnedildiği yere gitmem, yörenin muhtarı, aza, Akhisar Belediyesi Basın Bürosu görevlisi ve şehidin ailesiyle olan görüşmelerim gizli, gizemli ve suç işlemek amaçlı faaliyetler olarak anlatılmaktadır. Bu anlatımın gerçekle ilgisi yoktur” ifadelerini kullandı.
Libya’da şehit olan MİT mensubu ile ilgili her bilginin ifşa olduktan bir hafta sonra Hülya Kılınç’tan telefon aldığını söyleyen Barış Pehlivan ise şehidin MİT mensubu olduğunu sonradan öğrendiklerini, haberde cenazenin kaldırıldığı yerin, mezarlığın adını, şehidin soyadını, anne ve babanın adı ile soyadını yayımlamadıklarını ifade etti.
Barış Terkoğlu, MİT Kanununun 2014 yılındaki dönüşümünün mahkemelerdeki canlı tanığı olduğunu söyledi. Pehlivan, “görev başında faaliyet yürüten ve doğal olarak gizli olan istihbaratçıların kimliği korunsun diye bu yasa çıktı. Şehit olan bir MİT mensubunun cenazesi haber yapılmasın diye değil” diye konuştu.
CHP’Lİ ALTAY: HABERİ ÖNCE ERDOĞAN VERDİ
Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin tutuklu yargılanmasını eleştiren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Libya’da şehitlerimiz var” ve “TSK mensubu olmamakla birlikte Libya’da şehit unsurlarımız var” sözlerini hatırlattı. Altay, “Böyle bir yargılama olacaksa önce Erdoğan’ı yargılamak lazım” dedi.
“FETÖ YÖNTEMLERİYLE GERÇEKLERİ ENGELLEYEMEZSİN’
Eski CHP Milletvekili Muharrem İnce, “Gazetecileri, Barışları, Murat‘ı, Müyesser’i, Hülya Kılınç’ı zindana atarak, internet sitelerini kapatarak, FETÖ’den kalma yöntemlerle gerçeğin ortaya çıkmasını engelleyemezsin. Türkiye’ye bu çağda gazeteci hapseden ülke olma ayıbını yaşatma. #GazetecilereÖzgürlük” paylaşımınI yaptı.
CHP’li Veli Ağbaba da, gazetecilerden 3’ünün serbest bırakılmasına ilişkin olarak, “Tam porsiyon adaletsizlik Pelikan’a fazla geldi” dedi.