Yüzen Şehir Mersin

Bundan tam sekiz yıl önce, iş insanlarına yapacağım bir vizyon konuşmasında Peter Thiel’in yeni projesini anlatma kararı almıştım. Thiel:

  • Elon Musk’ın da aralarında bulunduğu Paypal çetesinin en zeki üyelerinden biri.
  • Trump, başkan seçildiğinde gerçekleştirdiği teknoloji liderleri toplantısında, Apple’ın patronu Tim Cook ile Donald’ın arasına oturan, hatta başkanla şakalar yapan bir önemli girişimci…

Peter Thiel o dönemde bir yüzen ülke planı yapıyordu. Planın amacı ise kendi kanunlarını koymaktı. Hemen aklınız kötüye gitmesin. Ticari açıdan daha uygulanabilir, geçmişten gelen ataletin olmadığı bir ülke…İzleyicilerim bu fikre hayret etmişti. Ama zaten yenilikçi bir vizyon da bu etkiyi yapmalıydı değil mi?

4 yıl önce Mersin’e ilk geldiğimde, tanımadığım bir şehirde ev aramanın zorluklarını yaşıyordum. Bir gün Marina’da eşimle otururken, keşke burada denizin üzerinde bir ev yapsak, burada yaşasak demiştim. Eşim o dönemde bu fikrin Mersin için çok farklı olacağını söylemişti. Haklıydı…

Neden yüzen bir ev?

NASA’dan gelen bilgilere göre; 1880 yılından bu yana deniz seviyesi 23 cm civarlarında yükselmiş. Bu yükselmenin üçte biri son 25 yılda gerçekleşmiş. Önümüzdeki 25 yılda ise bu yükselme 30 cm civarlarında olacak.

Bu özellikle deniz seviyesinde yaşayan insanlar ve kurulu şehirler için büyük bir yaşam problemini doğuruyor. Bu nedenle yüzen bir ev özellikle bu konudaki sorunu çözmede yardımcı oluyor. Ayrıca deniz üzerindeki yaşam hijyen anlamında karasal yaşama göre daha iyi.

Şimdi bir de Güney Kore (hani şu teknoloji konusunda ne konuşursak konuşalım baktığımız ülke)’de bir yere gidelim. Şehrin ismi Busan. 3,4 milyon nüfusa sahip bir liman kenti. 2021 yılında Oceanix (

Projenin prototipi 15.5 dönüm yüzey alanına sahip bağlı platformlardan oluşuyor. Şehrin her modüler parçası, yaşam alanı, araştırma tesisleri veya konaklama gibi belirli bir kullanım için tasarlanmıştır. Köprüler farklı platformları birbirine bağlıyor. Proje aynı zamanda, her yıl daha da çetinleşen iklim şartlarına da uygun olarak planlanmış.

Şimdi dönelim Mersin’e.  Türkiye’nin en uzun sahil şeritlerinden birine sahip. Kıyıları çoğunlukla yerleşim alanları. Hem tarım, hem turizm hem de sanayisi gelişmiş bir şehir. Neden Türkiye’nin ilk yüzen şehir projesine sahip olmasın?

Amazon’un indirim nezaketi

Amazon Türkiye’de faaliyetlerine başladığı ilk günlerde lojistik firması ile ilgili bir sorun yaşamıştım. Çok kısa zamanda Almanya’dan bağlantıya geçmiş sorunu çözmüşlerdi. Son dönemde ise farklı tüketicilerden, çok iyi yorumlar alıyorum. İlk duyduğum bir ürün iadesindeki kolaylıktı. Bu bana normal gelmişti. Ama çok sevdiğim bir dostum indirimdeki bir ürünü aldıktan sonra, oluşan fiyat farkının iade edildiğini söyledi. İnanasım gelmedi. Mesajı da iliştirmiş:

“Bahar fırsatları kapsamında sipariş etmiş olduğunuz Vaseline Original Dudak Nemlendirici 20 gr 1 Paket (1 x 20 g) adlı ürün, sonrasında daha düşük bir fiyattan satışa sunulmuştur, aradaki 20.05 TL fiyat farkını, hesabınıza hediye kartı olarak tanımladığımızı bildirmek isteriz.

Amazon.com.tr’den alışveriş yaptığınız için teşekkür eder, iyi günler dileriz”

Bunu alkışlıyor ve emeği geçen herkesi kutluyorum.

Sadakatsiz!

Kanal D’de yayınlanan Sadakatsiz dizisinin ismine çok ters sadık bir kitlesi var. Öyle ki; dizinin sosyal medyadan verdiği ara haberine kısa zamanda gelen esprili cevaplar, internette çok konuşuldu.

Finale 3 bölüm kala, geçen çarşamba dizi bayram arası verince gelen cevaplar arasından işte birkaç tane seçtiğim.

  • Dizi saatinde haber verseydiniz biraz erken oldu.
  • Bu dizi, iki ileri bir geri şeklinde gidiyor başladığından bu yana. Yayınlanmayan haftalar, yayınlanmış olsaydı, geçen yıl final yapmıştı ??
  • Hiç şaşırmadık tatil yapmaktan dizi bitti
  • Altın kelebekte "en çok ara veren dizi” kategorisi olmalı, kesinlikle siz alacaksınız??

Vodafone Metaverse’de

Vodafone, Metaverse’teki ilk mağazasını açmaya hazırlanıyor. Çok yakında Decentraland’de “66,-1 parsel” lokasyonunda açılacak olan Vodafone Metaverse Mağaza’da müşterileri kişisel dijital asistan TOBi karşılayacak. Müşteriler, Vodafone’un yeni nesil perakende anlayışına uygun olarak tasarlanacak mağazada yeni nesil bir dijital deneyim yaşayarak teknolojiyle ilgili tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek, Vodafone’un ürün ve hizmetlerine ulaşabilecek. Vodafone Türkiye, Vodafone Metaverse Mağaza ile Vodafone Grubu ülkeleri arasında Metaverse’te mağaza açan ilk ülke olacak.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, şunları söyledi:

“Vodafone olarak, yeni nesil perakendecilik konusunda önemli adımlar atmaya devam ediyoruz. Tüm kanallarımızı müşterilerimizin deneyimine ve ihtiyaçlarına odaklayarak tasarlıyor ve değişen alışveriş eğilimlerine uygun bir şekilde yenilikler yapmayı sürdürüyoruz. Çoklu kanal stratejimizle müşterilerimize Vodafone ekosisteminin her köşesinde ürün ve hizmetlerimize ulaşabilme imkânı sunuyoruz. Bu anlayışla, metaverse’te de yer almak üzere harekete geçtik. Araştırmalara göre metaverse, firmalar için 8 trilyon dolarlık fırsat barındıran büyük bir sanal evren olma yolunda hızla ilerliyor. Çok yakında hizmete sunacağımız Vodafone Metaverse Mağaza ile biz de metaverse ortamında müşterilerimize Vodafone ayrıcalığını yaşatmayı hedefliyoruz. Vodafone olarak, müşterilerimize her ortamda en iyi dijital deneyimi sunmaya devam edeceğiz.”

Marka kampanyaları da olacak

Vodafone Metaverse Mağaza’da Vodafone’un Red ve FreeZone gibi markalarına ait kampanyalar için özel alanların yanı sıra Çevresel, Sosyal ve Yönetişimsel inisiyatiflerine yönelik alanlar da yer alacak. Vodafone’un FreeZone Gaming çatısı altında oyunseverler için sunduğu içeriklere de Vodafone Metaverse Mağaza’dan ulaşılabilecek. Satışa yönlendirmelerin QR kod veya link ile Vodafone Online Mağaza’ya yapılacağı metaverse mağazada, müşterilere Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik deneyimleri de sunulacak. Vodafone’un metaverse’deki mağazasında çeşitli etkinlik ve lansmanlar da düzenlenecek.

Vodafone Metaverse Mağaza’ya

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi