Zam fırtınası dinmiyor

Zam fırtınası dinmiyor
Zam haberleri baş döndürücü hızla peş peşe geliyor. Çiğ süt ikinci kez zamlan, üçüncü zam da kapıda. Süt ürünleri peynir, tereyağ, yoğurt da %45-60 zamlandı. Gübre fiyatlarındaki artış hızı ise doları, altını ve...

Zam haberleri baş döndürücü hızla peş peşe geliyor. Çiğ süt ikinci kez zamlan, üçüncü zam da kapıda. Süt ürünleri peynir, tereyağ, yoğurt da %45-60 zamlandı. Gübre fiyatlarındaki artış hızı ise doları, altını ve mazotu geçti.

Bir litre süt 14 TL’yi gördü  

İki gün önce ‘Bir litre süt 10 liraya dayandı’ derken, bugün artık sütün litresi 14 liraya çıktı. Süt sanayicileri süt, peynir, yoğurt, ayran ve tereyağı ürünlerine yüzde 45-60 arasında zam geleceğini açıkladı. Fiyat etiketi tepkisini azaltmak için de gramajlar düşürülecek.

Yaygın markalı bir litre sütü 10 TL’den aşağı bulmak artık mümkün değil. Peynir, tereyağı, yoğurt fiyatları da yükselişte. Sanayici maliyetlerdeki artışa işaret ederken, toptancı ise artık zamların hızına yetişemediklerini söylüyor. Zamların yıl başından sonra da sürmesi bekleniyor.

Aralık ayının ilk günlerinde maliyet artışı kaynaklı yüzde 3 ila yüzde 15 aralığında zamlanan süt ve süt ürünleri, çiftçiden alınan çiğ süte yapılan zammın uygulandığı 8 Aralık sonrası yüzde 20-51 aralığında daha zamlandı. Hafta başında yapılan zamlarla 10 liraya dayanan bir litre kutu süt, son zamlarla 14 liraya kadar çıktı.

Ucuzluk marketlerindeki market markalı sütler 5,25-7,5 TL aralığında satılırken, yaygın markalı bir litre sütü ise artık 10 liradan aşağı almak mümkün değil. En ucuzu 9,79 TL’den satılan bir litre süt, 10,99-13,99 TL’den satılmaya başladı.

Peynir, tereyağı, yoğurt gibi süt ve süt ürünlerindeki zam oranları ise yüzde 45’ten başlayıp, yüzde 60’ı aşıyor.

Hafta başında 11 TL’den satılan bir kilo yoğurdun etiketteki değişim tarihine bakıldığında dün itibarıyla 16 TL’ye çıktığı görülüyor. Daha ekonomik olmasıyla bilinen 18-20 TL aralığında satılan iki kiloluk kova yoğurtlar ise 29-37 TL aralığına çıktı. Hafta başında 30 TL olan 600 gram kaşar peynir 42 TL’yi gördü. 250 gram tereyağları ise 7 liradan 10 liraya çıktı.

Sozcu.com.tr’ye konuşan Ulusal Süt Konseyi (USK) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cihat Şimşek, çiğ süte yapılan yüzde 47’lik zamdan sonra sanayicinin geçiş fiyatı uygulayacağını, fiyatlardaki artışı ikiye bölerek farklı tarih aralıklarında yansıtacağının bilgisini aldığını söyledi.

MTV’de yeniden değerleme yüzde 36,2’den yüzde 25’e indi

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde (MTV) yeniden değerleme oranını yüzde 36.2’den yüzde 25’e indiren Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Tüm otomobil, motosiklet grubundaki araçlar için yeni vergi tutarları belirlendi. Karara göre otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları grubunda 2022 yılında en yüksek MTV 62 bin 633 lira olurken en düşük MTV ise 136.25 lira olarak belirlendi. Karar 01/01/ 2022 tarihinde yürürlüğe girecek.

Diyarbakır’da taksilerden toplu ulaşıma kadar zam yolda

Diyarbakır Şoförler Odası toplu taşımaya zam istedi. Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’nun imza atması beklenen zam kararına göre, belediye ve özel otobüslerden taksiye kadar tüm tarifeler artacak. Şoförler odasının zam fiyatları şöyle:
Belediye otobüslerinde 2 lira olan ücret 2,75 liraya, indirimli olan 1,25 lira ise 1,60 liraya,
Minibüse 2,5 lira olan tam ücret 3,25 liraya, indirimli olan 1,75 lira ise 2,25 liraya,
Özel halk otobüsünde, mevcutta 2.25 lira olan tam ücret 3 liraya, indirimli olan 1.50 lira ise 2 lira liraya,
Taksilerde ise taksimetre açılışı 3,5 liradan 4 liraya yükseldi. Kilometre başı ücret ise yine 3 liradan 4 liraya,
İlçe içi taşımada 2 lira olan ücret 2,5 liraya, 1.25 lira olan indirimli ise 1,75 liraya yükseldi.

Hindiye de zam geldi

Zam fırtınası dinmiyor. Geçen yıl kilosu 25-35 lira olan yılbaşının gözdesi hindi bu yıl 50 liradan satılacak. Türkiye çapında yılbaşı döneminde toplam 700 bin hindi kesilerek satışa sunuluyor. Yılbaşına özel olarak yetiştirilen hindilerin ağırlıkları 5 ile 7 kilo arasında değişiyor. Türkiye’de kişi başına hindi eti tüketiminin yaklaşık 560 gram olduğu belirtildi. AB ülkelerinde ise bu oran kişi başına 6-7 kiloyu buluyor.

Geçen yıl 1800 lira olan gübre bu yıl 14 bin 700 lira… Çiftçi çaresiz, yetkililer sessiz

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gübre fiyatlarındaki anormal artışın, Türkiye’yi önümüzdeki süreçte gıda krizine sürükleyebileceğini belirterek, yetkilileri göreve çağırdı:
“Gübre fiyatlarındaki artış hızı, doları, altını ve mazotu geçti. Geçen yıl 1800 lira olan gübre bu yıl 14 bin 700 liraya ulaştı.”

Geçen yıl üre gübrenin fiyatı 1800 lira, DAP gübrenin fiyatı da 2 bin 200 liraydı. Bu yılsa zamlarla beraber iki tür gübrenin de fiyatı 14 bin 700 lira oldu.

Üründen tam anlamda verim alınabilmesi için DAP ve üre gübrenin kullanılması önemli. Ancak fahiş fiyat artışlarından dolayı çiftçiler topraklarına ya az miktarda gübre attı ya da hiç atmadı.

Gübrenin bitkisel üretimi, bakliyatı, hububatı, meyveyi doğrudan etkilediğine işaret eden Gürer, gübre verilmez ise rekolte kaybının ortaya çıkacağını, bu durumda yurt dışında ithalatla ürün alınamaması halinde, ülkemizde gıda krizinin yaşanabileceğini belirtti.

Gürer iktidarın bu duruma sessizliğine tepki gösterdi: “Bu ülkeyi yönetenler bunu nasıl görmüyor? Çiftçi bizi arayıp ‘Biz ne yapacağız, nasıl gübre alacağız, tarlayı nasıl ekeceğiz’ diyor ama siyasi iktidar bu olumsuzluğu görmüyor. Gübredeki bu artış nereden kaynaklanıyor?“