Zam şampiyonu salatalık

Zam şampiyonu salatalık
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) “Tüketici Fiyat Endeksi - Ağustos 2020” raporunu açıkladı. Rapora göre tüketici fiyatları ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre ortalama yüzde 11,77 artış gösterdi. Tüketici...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) “Tüketici Fiyat Endeksi - Ağustos 2020” raporunu açıkladı. Rapora göre tüketici fiyatları ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre ortalama yüzde 11,77 artış gösterdi. Tüketici fiyatları önceki aya göre ise ortalama yüzde 0,86 arttı. TÜFE’de bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,29; on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 11,27 artış gerçekleşti.
Gıda enflasyonu cep yakıyor
Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar sırasıyla, %26,99 ile çeşitli mal ve hizmetler, %14,68 ile sağlık ve %13,51 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Yıllık en düşük artış yüzde 2,44 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 6,37 ile haberleşme, yüzde 6,61 ile eğlence ve kültür ve yüzde 8,50 ile eğitim oldu.
Aylık en yüksek artış çeşitli mal ve hizmetlerde
Ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Ağustos ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 5,09 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 1,56 ile ulaştırma ve lokanta ve oteller oldu. Bir önceki aya göre fiyatı en çok yükselen tüketim maddesi ise salatalık oldu. Zam şampiyonu salatalığı limon, yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turlar ve patlıcan takip etti.