Zaman ayarlı iddianame

Zaman ayarlı iddianame
Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, tutuklanmasına gerekçe gösterilen Gezi davasından beraat etmesine rağmen yeni suçlamalarla cezaevinde tutulan, 1064 gündür cezaevinde bulunan iş insanı Osman Kavala’nın bireysel başvurusunun...

Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, tutuklanmasına gerekçe gösterilen Gezi davasından beraat etmesine rağmen yeni suçlamalarla cezaevinde tutulan, 1064 gündür cezaevinde bulunan iş insanı Osman Kavala’nın bireysel başvurusunun karara bağlanmasını erteledi. Anayasa Mahkemesi’nin, Kavala’nın yeni bir dosyadan tutuklanmış olmasını, bu dosyaya ilişkin iddianamenin tamamlanma aşamasına gelmesini ve bu dosyanın incelenmesi gerekmesini tartışarak erteleme kararını verdiği öğrenildi.
ZAMAN AYARLI İDDİANAME
Yüksek Mahkeme, başvurunun ne zaman karara bağlanacağı konusunda ise gün belirlemedi. Yüksek Mahkeme’nin bu kararının duyulmasından birkaç saat sonra, iktidara yakın basın organları Osman Kavala hakkında ikinci iddianamenin hazırlanarak mahkemeye gönderildiğini duyurdu. Anayasa Mahkemesi’nin, savcılığın hazırlayacağı iddianame ile bağlı olmamasına rağmen, iddianame hazırlanacağını öğrenebilmesi dikkati çekti. Kavala, daha önce de tahliye olduğu gün raftan indirilen dosya ile tutuklanmıştı.
Kavala hakkında hazırlanan ikinci iddianame, 36. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme” suçlamasının yapıldığı iddianameyi kabul ederse, Kavala önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.
‘AİHM KARARI NEDEN UYGULANMADI?’
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarının uygulanmasını denetlemekten sorumlu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM’in Osman Kavala hükmünü gündemine aldı.
AİHM’in, Türkiye’nin temyiz başvurusunu mayıs ayında reddetmesi ve davanın geçen hafta “mahkeme içtihadı oluşturan davalar” arasına alınmasının ardından, Bakanlar Komitesi, 29 Eylül- 1 Ekim arasında yapılacak toplantılarda Türkiye’nin Kavala davasının hükümlülüklerini yerine getirmemesini görüşecek.