Zamlı sohbetler

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 18, 2022 / 08:04

Her sohbetin konusu aynı bu aralar.

Bu insanlar nasıl yaşıyor? Nasıl geçiniyor? Nasıl işe gidiyor? Her şey bu kadar pahalı iken peki kim bu dışarı çıkabilenler? Vs. vs. vs.

İnanılmaz bir zam furyası olduğu ortada. Her şeye her gün zam geliyor. Her mal dünden pahalı, yarından ucuz.

Hadi biraz hesap yapalım.

İstanbul, Türkiye’nin en kalabalık illerinden biri. İstanbul’daki ulaşımdan başlayalım hesaplamaya.

Tam bilet: 7.67 TL

Sarı taksi açılış ücreti 9.8 TL

Taksi kısa mesafe ücreti ise 28 TL.

Minibüslerde indi-bindi ücreti 5.25 lira oldu.

Sadece Hava İst. ile İstanbul Havalimanı’ndan şehre dönmek bile 50 TL’ler civarında.

Yeni zamlar da yolda mı diye geçiriyorum içimden korkuyla, zira yine benzine, LPG’ye zam üstüne zam geldi.

Bir çay demler içeriz dediğimiz çay, yüzde 20 arttı. İki lafın belini kıralım, kırk yıl hatırı vardır dediğimiz Türk kahvesi yüzde 21 zamlandı bir günde. Uzmanlar, Çaykur’un yaptığı yüzde 43.71 oranında zam yetmez haziranda yüzde 10-15 oranında bir zam daha yapabilir görüşünde. Şeker desen yüzde 20 daha pahalı.

Aaa bu kadar zam gelmişken alkollü içecekleri unutacak değiliz herhalde. Yüzde 14 de orada zam var.

Ben bu yazıyı yazarken dolar 16’ları, euro 17’leri zorluyor. Üstelik DXY yani dolar endeksi yüzde 1’e kadar gerilediği halde.

Hal böyle olunca enflasyonun düşmesini beklemek sanırım hayalcilikten öteye gitmeyecek.

Para politikasını kullanmayan Merkez Bankası’nın rezervlerinin yeterli olmadığı bir sır değil. Dün Sayın Bakan Nebati’in açıklamalarından öğrendiğimiz gibi kur korumalı mevduat kaynaklı bütçenin üstüne binen yük 16.3 milyar TL.

Şu halde vatandaş başkasının kur riskini üstleneceğime gider kendi kur riskimi alırım diyebilir. Ya da tasarruflarının karşısında reel bir getiri elde edemeyen vatandaş da kendini daha bir güvenli limana atmaya çalışacaktır. Korkarım bunun adı yine döviz olacak. Yani anlaşıldığı üzere bir sarmal.

Böyle ortamların vazgeçilmez ürünü “Süper bonolardan” konuşmaya başladık yine.

Bir dedikodudur gidiyor.

Dedikodu tarafını bilmem ama geçtiğimiz günlerde İnfo Yatırım Menkul Değerler ’in YouTube kanalında Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu Hocam’la yaptığımız sohbet yerli yerinde duruyor.

Hocam diyor ki bu “süper bono” işinin elimizde bir iyi, bir kötü örneği var. Bunlardan biri 1993 yılında çıkarılan ve “yapısal reform” ile bezenmeyen kötü örnek hali. Bir de Kemal Derviş zamanında çıkarılan ve yanına yapısal reformlar eklenmiş doğru hali.

Belli ki önümüzdeki günler bizi yeniden yaratıcı ürünler konusunda zorlayacak.

Umuyor ve diliyorum ki şu dilimize pelesenk olmuş yapısal reformlar bir an önce gerçekleştirilir de çocuklarımızın geleceğinde bu konular artık olmaz.

Mine Uzun, 3 Eylül 1979 tarihinde dünyaya geldi. Ankaralı olan Uzun, 1998 yılında başladığı Anadolu Üniversitesi İktisat bölümünden 2002 yılında mezun oldu. Okulu bitirdikten sonra banka ve aracı kurumlarda yatırım uzmanı olarak görev aldı.

Gazetecilik kariyerine 2005 yılında Avrasya Radyo Televizyon’da adım attı. 2007 – 2009 yılları arasında Ata TV’de çalıştı. Başkent İletişim Bilimleri Akademisi’nde diksiyon ve spikerlik kursu aldıktan sonra 2009’da Halk TV’de işe başladı ve ekonomi editörlüğü, program sunuculuğu yaptı. 2010’da katılığı Bloomberg HT kanalında 8 yıl boyunca çeşitli ekonomi ve sektör programlarının sunuculuğunu üstlendi. Ayrıca bloomberght.com’da köşe yazarlığı yaptı.

2016 yılında Nişantaşı Üniversitesi’nde “Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler” üzerine yüksek lisans yaptı. 2016’da Nişantaşı Üniversitesi, 2017’de Işık Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak televizyon gazeteciliği ve ekonomi alanında dersler verdi. Gezmeyi seven ve sıkı bir İstanbul aşığı olan Uzun, aynı zamanda fanatik bir Beşiktaş taraftarıdır.

2018 yılında kadrosuna katıldığı CNN Türk ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan “Parametre” programını sunan Mine Uzun’un CNN Türk ile yolların 2020 Ocak ayında ayrıldı. Mine Uzun, 2005 yılından beri pek çok ulusal kanalda ekonomi ve siyaset dalında yayın yapmıştır. Köşe yazarlığına Gazete Pencere’de devam etmektedir.
Şu an İnfo Yatırım Kurumsal İletişim Direktörü olarak görev yapmaktadır.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top