Zelenski daha fazla destek istedi

Zelenski daha fazla destek istedi
Dünyanın en zengin 7 ekonomisinin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi’ne video konferans yoluyla bağlanan Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, ülkesinin kendisini savunabilmek için daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi.VOA’nın...

Dünyanın en zengin 7 ekonomisinin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi’ne video konferans yoluyla bağlanan Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, ülkesinin kendisini savunabilmek için daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi.

VOA’nın haberine göre Rusya‘nın, Ukrayna’ya yönelik roket saldırılarını yoğunlaştırdığını belirten Zelenski, “Sivil halkın güvenliğini sağlayabilmek ve kentlerimizi koruyabilmek için modern ve etkili füze savunma sistemlerine ihtiyacım var. Rusya’ya yönelik yaptırımların şiddeti arttırılmalı. Ukrayna tahıl ihracatının önündeki engeli kaldırmak ve dünyada gıda güvenliğini sağlamak için etkili mekanizmaları göz önünde bulundurmak önemlidir” dedi.

Moskova’nın ülkesindeki savaşı gelecek kışa kadar uzatmaya çalıştığını savunan Zelenski, “Rusya ile süren savaşın bu yıl bitmesi için müttefiklerimizin daha fazla yardımcı olması gerekiyor” derken, Rusya’ya baskının arttırılmasını talep etti. Ev sahibi sıfatıyla bir açıklama yapan Başbakan Olaf Scholz, “Putin’e yönelik baskıyı arttıracağız. Bu savaşın sona ermesi gerekiyor” derken, G7 ülkelerinin ortak bir şekilde Ukrayna’nın yanında olduğunu, verdikleri desteği sürdüreceklerini ve “bunun için sert ve gerekli tedbirlerin” alınması gerekeceğini bildirdi.

Zelenski’nin konuşmasından kısa bir süre sonra G7 liderleri, Ukrayna’ya desteklerinin süreceğine ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada, «Ukrayna’ya mali, insani, askeri ve diplomatik destek sağlamaya ve gerektiği sürece Ukrayna›nın yanında olmaya devam edeceğiz» ifadesi kullanılırken, Ukrayna›nın toprak bütünlüğünü koruması, savunması ve kendi geleceğini seçmesi konularında G7 ülkelerinin desteğine sahip olduğu ifade edildi.