Zelenski’den Avrupa’ya nükleer uyarı

Zelenski’den Avrupa’ya nükleer uyarı
Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenki, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan ve Rusya’nın kontrolü altında bulunan Zaporijya’da yaşanacak bir felaketin Avrupa’yı tehdit edeceğini söyledi.BBC Türkçe’nin habekine...

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenki, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan ve Rusya’nın kontrolü altında bulunan Zaporijya’da yaşanacak bir felaketin Avrupa’yı tehdit edeceğini söyledi.

BBC Türkçe’nin habekine göre Zelenki, dünya liderlerinden, Zaporijya Nükleer Santrali’nden askerlerini çekmesi için Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulanmasını istedi. Zelenki, Rusya’nın saldırıları için tesisi üs olarak kullandığını söyleyerek, Kremlin’i “nükleer şantaj” yapmakla suçladı.

BM Genel Sekreteri António Guterres de santraldeki durumun “felakete yol açabileceğini” söyledi.BM nükleer denetçilerini tesise göndermeye hazır olduğunu kaydetti. Ancak bunun için her iki ülkenin onayı gerekiyor.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise ülkesinin Ukrayna’da nükleer silah kullanmaya ihtiyaç duymadığını söyledi.

Altı nükleer reaktörlü Zaporijya santrali, Ukrayna’nın güneyinde, Dinyeper Nehri kıyısındaki Enerhodar kentinde yer alıyor. Rusya, bölgedeki çatışmalar sırasında radyoaktif maddelerin sızmasını önlemek için tesisin kontrolünü ele geçirdiğini söylüyor.