Zemin düzelmeden konut yapımına hız veriliyor

Zemin düzelmeden konut yapımına hız veriliyor
Uzmanların deprem sonrası zeminlerde sıvılaşma olduğu, artçılar sürerken yeni konutların yapılmasının tehlikeli olacağı uyarılarına rağmen iktidar, konut yapımına hız verme kararı aldı.Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan,...

Uzmanların deprem sonrası zeminlerde sıvılaşma olduğu, artçılar sürerken yeni konutların yapılmasının tehlikeli olacağı uyarılarına rağmen iktidar, konut yapımına hız verme kararı aldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Bakanlar Kurulu’ndan sonra yaptığı açıklamada, yıkılan konutların yerine 488 bin yeni hane yapılacağını ve hak sahiplerine konutlarını 1 yıl içinde teslim etmeyi planladıklarını bildirdi. Erdoğan kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, özetle şunları söyledi:

ASKERİMİZ, POLİSİMİZ ADETA DESTAN YAZDI
“Askerimiz depremden dakikalar sonra harekete geçerek üzerine düşen görevi bihakkın yerine getirdi, getirmeye devam ediyor. Polisimiz ve jandarmamız arama kurtarmaya destekleri, hayati rolleriyle adeta destan yazdılar. Belediyelerimiz, personeli, araç gereçleriyle deprem şehirlerine koştu. 35 bin kişiyle dünyada eşi benzeri görülmemiş arama kurtarma gücünü bir araya getirdik.

AĞIR HASARLI BİNA SAYISI 230 BİN
Depremin yol açtığı geniş yıkım, geride kalan insanlarımızın hayatını da fevkalade zorlaştırdı. 11 ilimizde yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı yani kullanılamaz hale gelmiş bina sayısı 230 bini, bağımsız bölüm sayısı 645 bini buluyor. Evi hasarsız, az hasarlı olan vatandaşlarımızın bir kısmı da artçı sarsıntılar sebebiyle yaşadıkları kaygıyla evlerine giremiyor.

KONTEYNER ŞEHİRLERİN KURULMASI VAKİT ALIYOR
Otellerde 137 bine yakın depremzedeyi misafir ediyoruz. Kamu ve sivil yardım kuruluşlarımız 5 milyon 800 bin insanımıza her gün hizmet veriyor. Diğer şehirlere giden insanlarımızın bir an önce evlerine geri dönmek istediklerini bildiğimiz için konteyner şehirlerin kurulmasına hız verdik. Bu da biraz vakit alıyor. Amacımız 2 ayda 100 bin konteyner kurarak yarım milyon depremzedeyi bu alanlara taşımaktır. 3 bin konteynerden oluşan çarşılar kuruyoruz.

488 BİN HANE YAPACAĞIZ
Hızla enkazını kaldırmamız gereken 50 bin bina var. Önümüzdeki iki ay içinde 244 bin konutun inşasına başlamaktır. Bunlardan 22 binin inşasına geçilmiştir. 405 bini konut ve 83 bini köy evi olmak üzere toplamda 488 bin yeni hane yaparak vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Kamu binalarını öncelik sırasına göre TOKİ eliyle yapacağız.

Hak sahiplerine konutlarını 1 yıl içinde teslim etmeyi planlıyoruz.

2023’E AİT KOSGEB BORÇLARI SİLİNİYOR
Deprem bölgesindeki işletmelerin KOSGEB’e olan 2023 borçlarını, felakette hayatını kaybeden işletmecilerimizin ise tüm borçlarını siliyoruz. Kalkınma ajanslarımızın tüm kaynaklarını afet bölgesi şehirlerine aktararak projelerin finansmanındaki devlet katkısını en üst seviyeye çıkartıyoruz. Bireysel ve KOBİ kredilerindeki ertelemelerin yanında 250 milyar liralık kredi paketine 100 milyar lira daha ilave ettik. Depremde ağır hasar olan yerlerde esnaf ve sanatkarlarımıza 250 bin liraya kadar 60 ay vadeli, yarısını da Hazine’nin ödeyeceği yüzde 7,5 faizli kredi veriyoruz. Bölgeye sağladığımız istihdamı, ihtiyaç sahibi ailelere öncelik vererek 50 bin kişiye çıkartıyoruz.”