Zengine 91,6 milyar, Çiftçiye 6,4 milyar, Esnafa 2,5 milyar

Zengine 91,6 milyar, Çiftçiye 6,4 milyar, Esnafa 2,5 milyar
Türk Lirası’nın döviz kuru karşısındaki değer kaybının önüne geçmek için uygulamaya koyulan Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) maliyeti artmaya devam ediyor.Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, KKM ödemeleriyle ilgili ilk...

Türk Lirası’nın döviz kuru karşısındaki değer kaybının önüne geçmek için uygulamaya koyulan Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) maliyeti artmaya devam ediyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, KKM ödemeleriyle ilgili ilk kez açıklama yaptı. Nebati, bankada parası olan 2.3 milyon mevduat sahibine Hazine’den 91.6 milyar TL aktardıklarını söyledi.

MERKEZ’DEN AKTARILAN HÂLÂ SIR
Ancak Merkez Bankası’nın ödediği miktarı açıklamayan Nebati bankalarda varlıklı kesimlere ait garantili mevduat tutarının 1.5 trilyon lira olduğunu bildirdi.

Aynı dönemde, çiftçi ve esnafa faiz desteği olarak ise sırasıyla 6.4 milyar ve 2.5 milyar verdiklerini bildirdi. Nebati, yoksulların elektrik ve doğalgaz faturalarına yardım için ödedikleri paranın ise 4.3 milyar lira olduğunu bildirdi.

Nebati, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda bakanlığın bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada Hazine destekli KKM hesaplarında yenileme oranının yaklaşık yüzde 70 olduğunu söyledi.

NEBATİ “MALİYET SINIRLI” DİYOR
Nebati “KKM uygulaması olumsuz jeopolitik gelişmeler, küresel finansal koşullardaki sıkılaşma, avro-dolar paritesindeki gelişmeler ve arz güvenliğine ilişkin yaşanan tüm sorunlara rağmen finansal istikrarın sürdürülmesinde etkin rol oynamıştır. Bu uygulamanın döviz kuru dalgalanması ve diğer makroekonomik göstergeler üzerindeki olumlu etkileri dikkate alındığında maliyeti sınırlı kalmıştır” iddiasında bulundu.

Türkiye ekonomisinin ne kadar başarılı olduğunu anlatan Nebati, AB ülkelerinde enflasyonun yükseldiğini, satınalma gücünün azaldığını söyledi.