Zihniyet değişmezse demokrasi olmaz

Son Güncellenme Tarihi: Ocak 25, 2021 / 15:21

Hukuk profesörü Kemal Gözler, Gezi, MİT Tırları, Osman Kavala gibi davalarda imzası olan eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan’ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanmasını “Elveda Anayasa Mahkemesi; İrfan Fidan Olayı” başlıklı yazısıyla değerlendirdi. Gözler gelişmeleri “Anayasa ve kanunlara uygun olsa da Anayasa Mahkemesi’nin etkililiğini bitirmeye aday bir durum” olarak yorumladı.
Yargıtay tarafından AYM’ye seçilen 44 üyenin ortalama kıdem süresinin 9 yıl olduğunu belirten Gözler, Fidan’ın 20 günlük Yargıtay üyesi olduğuna dikkat çekti. Gözler, Fidan’ın son yıllarda imza attığı davaların ‘siyasi yönü ağır basan’ davalar olduğunu söyleyerek, davaların kamuoyunu ikiye böldüğüne vurgu yaptı.
Gözler, devamında şunları söyledi:
“Artık Anayasa Mahkemesinin kendisinden beklenen fonksiyonu ifa edemeyeceği tahmin edilebilir. Siyasî iktidarı sınırlandıramayan ve vatandaşların temel hak ve hürriyetlerini koruyamayan bir Anayasa Mahkemesi’nin ülkemize sağlayacağı bir yarar yoktur. Böyle bir durumda Anayasa Mahkemesi’nin fiilen bittiği söylenebilir. Sanıyorum artık Anayasa Mahkemesi’ne de ‘elveda’ demenin zamanı geldi.”

ÇOK AÇIK BİR HİLE YAPILDI

Fidan’ın seçilmesine ilişkin “Anayasa’ya karşı hile yoluyla yapılmış bir tercihtir” diyen eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, “Çünkü Anayasa ya da Yargıtay’dan seçilecek olanların seçilme nedenleri Yargıtay’daki edindiği birikimlerden AYM’de yararlanmaktır. Çünkü AYM bir mahkemedir. Sonuçta Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapabilen bir mahkemedir. Orada Yargıtay deneyimi olanların bulunması düşünülmüş ve öyle bir kontenjan ayrılmıştır. Bu doğru bir Anayasa düzenlemesidir. Ama bu olayda Anayasa’ya karşı çok açık bir şekilde hile yapılmıştır” düşüncesini dile getirdi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top