Ziraat’in parası pul oldu

Ziraat’in parası pul oldu
Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, Demirören Holding’in Doğan Medya’yı satın almak için Ziraat Bankası’ndan aldığı 750 milyon dolarlık kredinin faizini dahi ödemediğini iddia etmişti. Peker’in iddiaları üzerine...

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, Demirören Holding’in Doğan Medya’yı satın almak için Ziraat Bankası’ndan aldığı 750 milyon dolarlık kredinin faizini dahi ödemediğini iddia etmişti. Peker’in iddiaları üzerine gözler yeniden Demirören’in kredi borcuna çevrildi.
Demirören Holding, Ziraat Bankası’ndan çektiği 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon lira kredinin geri ödemesi başlamadan, kredi için ipotek ettirdiği Kemer Country’deki araziyi borçlarına karşılık bankaya verdi. Demirören Holding’in elindeyken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar verdiği arazinin imar planı ise Ziraat Bankası’na geçtikten iki ay sonra mahkeme tarafından iptal edildi.
DEĞERİ 10’DA 1’İNE DÜŞTÜ
Bakanlığın mahkemece iptal edilen imar planına göre, 62 bin metrekare inşaat alanı üzerine 207 bin 200 metrekare konut inşa edilecekti. Bunun yanı sıra 2 bin 840 metrekare sosyal tesis, 895 metrekare ticaret alanı da yapılması planlanıyordu. İmar planı hayata geçmiş olsaydı Ziraat Bankası’nın kredi borcuna karşılık aldığı arazinin rayiç bedeli 3 milyar 750 milyon TL’ idi. İmar planının iptalinden sonra ise değeri 10’da 1’ine düştü.
BAKANLIK SEFERBER OLDU
Bakanlığın iki kez imar planı hazırlayarak askıya çıkardığı arazi için Kemer Country sakinlerinin açtığı dava 25 Aralık 2019 tarihinde Kemer Country sakinleri lehine sonuçlandı, imar planının yürütmesi durduruldu. Bu karardan 2 ay önce, 23 Ekim 2019 tarihinde ise arsa Ziraat Bankası’na verildi. Böylece Demirörenlerin Ziraat Bankası’na arsa olarak verdiği yer, 2 ay sonra arazi oldu. Arsa iken 650 milyon dolar rayiç beledi olan arazinin güncel değeri ise 65 milyon dolar. Gayrimenkul uzmanları, arazi için kimsenin 65 milyon dolar dahi ödemeyeceğini, işlevsiz bir yatırım olduğunu söylüyorlar.
Doğan Holding’in 2018’de yaptığı KAP bildirimine göre satış 916 milyon dolar bedelle gerçekleşmişti. Demirören Holding satış için Ziraat Bankası’ndan iki yıl geri ödemezsiz kredi kullanmıştı. Bu göre Demirören Holding’in kredi ödemesinin Mayıs 2020’de başlaması gerekiyordu. Ancak Demirören, krediye karşılık ipotek ettiği Kemer Country’deki araziyi imarı varken Ziraat Bankası’na vererek borcunun çok büyük bir bölümünü kapatmış oldu.