Zor buluyoruz, kolay harcıyoruz

Zor buluyoruz, kolay harcıyoruz
Merkez Bankası hem şirketlerin kasalarında tutacakları dolar miktarına müdahale ediyor hem de şirketleri arayarak dolar satmalarını rica ediyor. Ama aynı Merkez Bankası eline ne kadar döviz geçerse, “Kurlar artmasın” diye satıyor.Eski...

Merkez Bankası hem şirketlerin kasalarında tutacakları dolar miktarına müdahale ediyor hem de şirketleri arayarak dolar satmalarını rica ediyor. Ama aynı Merkez Bankası eline ne kadar döviz geçerse, “Kurlar artmasın” diye satıyor.

Eski hazineci ve bankacı Ömer Rıfat Gencal bu durumu ete kemiğe büründüren bir iddiayı, Merkez Bankası’nın hesapları üzerinde inceleme yaptıktan sonra ortaya attı.

Gencal, Twitter hesabından paylaştığı mesajında Merkez Bankası’nın bugün kasasında olması gereken 17.55 milyar doların arka kapı operasyonlarıyla yakıldığını öne sürdü.

Ömer Gencal’ın yaptığı hesaplamaya göre, TCMB’nin bilanço içi pozisyon değişimi mayıs sonu temmuz başı eksi 6.9 milyar oldu. Rezerv artışı, ihracatçıdan alınan 9.3 milyar dolar, kur korumalıdan alınan 3.35 milyar dolar, reeskont kredilerinden alınan yaklaşık 2 milyar dolar son olarak da swap değişimi ile eksi 4 milyar dolar oldu.

Tüm bunlar toplandığında rezervin 10.65 milyar dolar artması gerektiğini belirten Ömer Fırat Gençal, buna rağmen ortada eksi 6.9 milyar dolarlık bir tablo olduğunu açıkladı. Gencal’a göre, 37 günde yakılan, yani döviz yükselmesin diye satılan tahmini rezerv 17.55 milyar dolar oldu.

Yoğun müdahaleye rağmen dolar zirvede
Merkez Bankası’nın doların fiyatını kontrol edebilmek için gözü kara biçimde döviz satması, kurları bir nebze sakin tuttu ama bu doların yılın zirvesine çıkmasını engelleyemedi. Dolar gün içinde 17 lira 50 kuruşu gördü. Euro ise gün içinde en yüksek 17 lira 73 kuruştan satıldı.

Merkez'in Net Rezervi 20 Yılın Dibinde:
https://www.gazetepencere.com/merkezin-net-rezervi-20-yilin-dibinde/