Zor günler geliyor…

Yıllar önce kendi aşısını üreten bir ülkeyken bundan vazgeçtik. Grip aşısını yıllardır ithal ediyoruz. Ama öyle bir noktaya geldik ki geçtiğimiz yıl yani salgın başlamadan önce grip aşısı bulmak neredeyse imkansızdı. Tanıdıklar bularak ve elbette parasını ödeyerek alabiliyorduk aşıyı. “Neden böyle durum?” diye sorduğum ilaç sektöründen bir arkadaşım o zaman bana devletin ilaç firmalarına ödeme yapmadığını ve bu nedenle ilaç firmalarının da Türkiye’ye aşı ve ilaç göndermek istemediğini anlatmıştı.
Tüm bunlar yaşanır, devlet ilaç ve medikal firmalarına yapması gereken ödemeleri yapmazken “Kamu Özel İşbirliği” ile yapılan ve cebimizden kuruş çıkmadan yapılacağı söylenen şehir hastanelerine milyarlar ödüyorduk.
Bugün geldiğimiz durum şu;
Tüm dünya aşı peşinde. Önce grip aşısı ihtiyacımız var. Grip olma riski yüksek olanlar, başta sağlık çalışanları, yaşlı ve kronik hastalara ikinci virüs riskine karşı grip aşısı yapılması tüm tıp dünyası tarafından tavsiye ediliyor.
Biz bırakın grip aşısını bulup satın alabilmeyi, devlet sağlık çalışanlarına bile tedarik edemiyor aşıyı.
Rakamlar ortada. Ambargo altındaki İran bile bizim neredeyse üç katımız aşı almış vaziyette.
Biz e-nabız üzerinden hasta ve kronik hastalığı olan yakınlarımızın aşıyı alıp alamayacağımızı kontrol edip alamayacağını öğrenmenin şaşkınlığını yaşıyoruz.
Daha fenası var.
Türkiye’de bulunan grip aşısını bir Fransız şirketi üretiyor.
Biraz daha fazla aşı alabilir miyiz diye iknaya çalıştığımız firmanın ülkesini tam da bu durumdayken boykot etme çağrıları yapılıyor.
Mesele elbette günlük politikalar ve gündem değiştirme çabası. Bunu anlamak için orta düzeyde zekâ seviyesi yeterli.
Ama asıl sorun başka.
Biz tam da bu durumun benzerini bundan birkaç ay sonda covid aşısında yaşayacağız.
Tüm dünya şimdiden anlaşmaları yapmış, hatta bazı aşıların son onayını bekleyen firmalar üretime başlamışken biz henüz bir anlaşma yapmış değiliz. Bu konuda yapılan bir açıklama yok.
Neredeyse tüm Avrupa devletlerinin sağlıktan sorumlu yetkilileri yaptıkları aşı anlaşmasını ve miktarlarını açıkladılar.
Biz bilmiyoruz ne olacağını.
Ama az çok tahmin edebiliyoruz.
Grip aşısının gelemeyişinden covid aşısının gelmeyeceğini tahmin etmek çok zor değil.
Çok zor günler bizi bekliyor çok.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nihat Sırdar Arşivi

Uçak

03 Ağustos 2021 Salı 08:40