Zor karar

Bu hafta Çin aşısı SinoVac için yapılan güvenlik testlerinin sonuçlanması bekleniyor. Türkiye’ye ilk etapta 3 milyon doz aşı geldi. İlk aşılama yapılacak sosyal ve demografik gruplar da belirlendi. Aşı iki doz olarak uygulanacak ve iki doz arasında 28 gün olacak.
İşte tam burada Sağlık Bakanlığı önemli bir karar arifesinde. Önünde iki yol var. Çin’den gelecek ikinci parti aşıları göz önünde bulundurarak ilk etapta 3 milyon kişiyi aşılacak, ikinci dozu gelecek ikinci partiye bırakmak, ya da ne olur ne olmaz diyerek 1,5 milyon kişiyi aşılayıp, o 1,5 milyon kişi için kullanılacak aşıyı 28 gün bekletmek.
Çin’e güvenerek eldeki bütün aşıların farklı kişilere uygulanması büyük bir gerilimi ve olumsuz gelişme halinde önemli bir tartışmayı da başlatmaya aday. Aşılanan üç milyon kişinin ikinci dozlarının yapılabilmesi için Çin’den ikinci partide en geç 28 gün içinde yine en az 3 milyon doz aşı gelmesi gerekiyor. Bu yolu riskli kılansa hem Dünya’da aşıya olan talep hem de Çin’in ilk partide aşıları söz verdiğinden geç teslim etmesi.
Çin’den ikinci parti beklenir, aşılanacak her kişi için 2 doz hesap edilirse bu defa hem programın gecikmesi hem de ekonomik sıkıntılar nedeniyle bir an önce yumuşatılması planlanan tedbirlerin daha uzun süre yürürlükte kalması gerekecek.
İngiltere gibi bu ikilemi yaşayıp, mümkün olduğu kadar çok kişiyi aşılamak için ‘tek doz’ kararı veren ülkeler de var ama Türkiye’deki bilim insanları bu uygulamaya sıcak bakmıyor, tek doz aşının aşılananlar açısından da yeterli güvenliği sağlayamayacağı ifade ediliyor.
Türkiye yaz aylarına kadar en az 60 milyon vatandaşını aşılamayı hedefliyor. Bunun 120 milyon doz aşıya ihtiyacı var. Çin’den gelecek aşı 50 milyon doz. Phizer-Biontech aşısı içinse yapılan sözleşme 4.5 milyon doz. Bakanlık son Bilim Kurulu toplantısında aşı miktarının arttırılması için yoğun çaba sarf ettiğini açıkladı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top