ZORRO’NUN ANİMASYON VERSİYONU “ÇİZMELİ KEDİ: SON DİLEK”

Son Güncellenme Tarihi: Ocak 29, 2023 / 06:41

“Çizmeli Kedi” yetkin animasyon tekniği ile salt çocukların değil yetişkinlerin de ilgisini çekebilecek bir film. Herkesin sevgilisi, süt sever, maceracı, korkusuz bir kedi… DreamWorks Animation 10 yıldan uzun bir süredir ilk kez Shrek evreninde yeni bir macera sunuyor. Cesur kanun kaçağı Çizmeli Kedi, tehlike tutkusunun ve güvenliği ihmal etmesinin zarar verdiğini keşfediyor. Çizmeli Kedi, hesabını şaşırsa da dokuz canından sekizini kullanmıştır. O canlarını geri almak için bugüne kadarki en büyük macerasına çıkıyor.

İlk ve orta öğretimde ara tatilin başlaması, özellikle çocuklara hitap eden filmlerde kıpırdanma ve sinema salonlarına neşe gelmesine neden olur. Geçtiğimiz Cuma günü vizyona giren ve yakın geçmişin başarılı canlandırma sineması örneği “Shrek” evreninin bir yan ürünü olan “Çizmeli Kedi: Son Dilek” de bu tarz örneklerden biri. Shrek vizyona girdiğinde yediden yetmişe ilgi çekmiş ve sevilen bir animasyon filmi olmuştu. Önyargılara da meydan okuyan sevimli karakterle örülü

Shrek, izleyicisini yaşam hakkında düşünmeye de sevk etmişti.

ANİMASYON FİLMLERİNİN GÜCÜ

Sinemanın animasyon filmler aracılığıyla çocuklara ulaşması daha kolay. Sinema sanatının büyük ve derinlikli bir sanat olarak, tıpkı okuma kültürünün çocukluk yıllarında yerleştirilmesinin önemli olması gibi çocukluk yaşlarında geleceğin bilinçli seyircilerini de kazanması önemli. Bu filmler aracılığıyla geleceğin nesillerini eğlendirerek eğitmek de söz konusu.

Çağımız her ne kadar görsel kültürün başat olduğu bir dönem olsa da, ülkemiz yazılı kültür geleneğini sindiremeden görsel kültürün esiri olsa da; nitelikli sinema sanatı örneklerinin yetişme çağındaki çocuklar ve gençler üzerinde önemli etkileri olduğunu kabul etmek gerek.

“Çizmeli Kedi: Son Dilek” yetkin animasyon tekniği ile salt çocukların değil yetişkinlerin de ilgisini çekebilecek bir film. Herkesin sevgilisi, süt sever, maceracı, korkusuz bir kedi… DreamWorks Animation 10 yıldan uzun bir süredir ilk kez Shrek evreninde yeni bir macera sunuyor. Cesur kanun kaçağı Çizmeli Kedi, tehlike tutkusunun ve güvenliği ihmal etmesinin zarar verdiğini keşfediyor. Çizmeli Kedi, hesabını şaşırsa da dokuz canından sekizini kullanmıştır. O canlarını geri almak için bugüne kadarki en büyük macerasına çıkıyor.

SHREK VE EŞEKDEN SONRA ÇİZMELİ KEDİ

13 dakikalık bilgisayar animasyon filmi “Çizmeli Kedi: Üç Şeytan” (Pus in Boots: The Three Diablom) 2012 yılında çekildi. “Çizmeli Kedi’nin Maceraları” (The Adventures of Puss in Boots; 2015-2018) Netflix yapımı televizyon dizisiydi… Shrek’in yapımcıları Çizmeli Kedi karakterindeki verimliliği gördü ve “Çizmeli Kedi: Son Dilek” (Puss in Botts: The Last Wish) geçtiğimiz günlerde başta da vurguladığımız gibi, stratejik ve ticari bir kararla okulların tatile girdiği bu günlerde vizyona girdi.

Gerek Shrek, gerekse de Çizmeli Kedi  gibi filmler, fabl olarak yaşama ayna tutuyor. Çizmeli Kedi kanun kaçağı olsa da, kötülerden alarak iyiliğe hizmet ediyor. Seyircinin gönlünde taht kuran sevimli karakterler Shrek ve Eşek’den sonra sahtekar Çizmeli Kedi, kendisine yüklenen şuçlardan arınmak ve adını temizlemek isteyen bir kaçak olarak yeniden ortaya çıktı. Kedi son macerasında, dolduruşların da etkisiyle kendine olan güvenini kaybedip bir kedi evine sığınır. Sakalı uzayan ve tembelleşen Çizmeli Kedi, tüm kaybettiği değerlerini kazanmak üzere yeniden yollara ve vahşi bir ormanın derinliklerinde iz peşine düşer.

İSPANYOL AŞIK KAHRAMAN KEDİ

Çizmeli Kedi,  İspanyol bir aşık ve kahraman bir kedi olarak sihirli bir haritanın peşine düşmüştür. Uzatmalı aşkı Kitty de (Kitty Softpaws), bu sihirli haritanın peşindedir. Dokuz canlı olan kedi, kahraman mitinin dolduruşuyla hayatını hiçe saymış ve geriye bir canı kalmıştır. Üstelik bu defa azrail kötü kurt da (The Big Bad Wolf) peşindedir..

Diğer yandan “Çizmeli Kedi: Son Dilek”, esinlediği hissini verdiği Zorro gibi kılıcıyla düşmanlarını alt edip işaretini bırakıyor. O da Zorro gibi İspanyol ve hırsız… Zorro’nun ana karakteri Antonio Banderas’ın bu kan bağıyla kediyi seslendirdiğini, uzatmalı aşkı Kitty’nin ünlü oyuncu Salma Hayek ve kedilerin annesi Mama Bear’in ise gene başka ünlü bir oyuncu Olivia Colman tarafından seslendirildiğini de anımsatalım. Yukarıda özetlediğimiz tüm  bu karmaşadan kedinin  nasıl çıkacağının keşfini ise sinema salonlarını doldurup Çizmeli Kedi’nin yeni macerasını merakla ve keyifle izleyecek küçük dostlarımıza bırakalım.

Bülent Vardar

1961, Ankara doğumlu. 1983 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü, Sinema-TV-Fotoğrafçılık Ana sanat Dalı’ndan 1983 yılında mezun oldu. Aynı üniversitede Yüksek Lisans, Marmara Üniversitesi’nde Sanatta Yeterlik yaptı. 1989 yılında yaptığı “Gemi Adamları”, 1991 yılında yaptığı “Geleneksele Dönüş” adlı belgesel filmleri, 2000 yılında Beta Yayınevi tarafından basılan “Sinema ve Televizyon Görüntüsünün Temel Öğeleri” isimli bir kitabı bulunmaktadır. Sinema konusunda pek çok film eleştirisi ve makalesi bulunan Vardar, ayrıca film, reklam filmi, televizyon yapımı ve reklam/tanıtım fotografı alanında görüntü yönetmenliği ve Aydınlatma tasarımı çalışmaları yapmıştır. Cem Kağan Uzunöz’ün “Osmanlı’da Harem Cariyeler” (1994) belgesel filminin görüntü yönetmenliğini yaptım. Oktay Yalın’ın “İzlenimler/Oda” kurmaca filmiyle, Ülker Sayın’ın “Perpetium Mobile ya da Yinelenen Hayatlar” kurmaca filminin görüntü yönetmenliğini yaptım. Ferhan Şensoy’la beraber “Varsayalım İsmail” dizisinin Işık yönetmenliğini yaptım. Pek çok TV programı, reklam filmi ve reklam ve tanıtım fotoğrafı alanında Işık yönetmenliği ve görüntü yönetmenliği yapmıştır. Bülent Vardar’ın kendisine ait 50 kw’lık bir Işık seti vardır. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema-TV Bölümü Öğretim Üyesi ve Sinema-TV Anasanat Dalı Başkanı ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Bölüm Başkanı olarak görev yaptı. Halen Okan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi dekanıdır.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top