Filistin'den Refah için ABD'ye 'müdahale' çağrısı: '1,5 milyon kişi katliama maruz kalacak'

Filistin'den Refah için ABD'ye 'müdahale' çağrısı: '1,5 milyon kişi katliama maruz kalacak'
Filistin Yönetimi, Refah'ın tahliyesinin bir işgal girişimi olduğunu belirterek "Refah'ın işgali 1,5 milyon Filistinlinin katliam, toplu soykırım ve yerinden edilme girişimlerine maruz kalması anlamına geliyor" dedi.

Mahmud Abbas başkanlığındaki Filistin Yönetimi, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyinde, yüz binlerce Filistinlinin sığındığı Refah kentinin doğusunu tahliye etmeye başlamasının ardından açıklama yaptı.

Filistin'in resmi haber ajansı WAFA'dan aktardığına göre, Filistin Yönetimi, İsrail'in Refah kentini muhtemel işgalinin önlenmesi amacıyla diplomasi trafiği yürüttü.

Filistin Devlet Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Refah'ın işgali, 1,5 milyon Filistinli vatandaşın daha önce uyardığımız katliam, toplu soykırım ve yerinden edilme girişimlerine maruz kalması anlamına geliyor. Refah'ın işgalini durdurmak için başta ABD olmak üzere bölgesel ve uluslararası taraflarla yoğun temaslar yürütüyoruz" ifadeleri kullanıldı. Filistin Yönetimi'nin açıklamasında, "Tehlikeli yansımaları konusunda uyardığımız bu katliamın önlenmesi için ABD yönetimini acil müdahaleye çağırıyoruz" denildi.

"İsrail artık inandırıcılığını yitirdi"

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam da sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail'in Refah'taki sivillerin güvenli şekilde tahliye edilebileceği yönündeki iddialarının 'artık inandırıcılığını yitirdiğini' kaydetti.

Paylaşımda, Oxfam Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Sally Abi Khalil'in değerlendirmelerine yer verilerek, İsrail'in 6 ayı aşkın süredir açıkça işaretlenmiş 'güvenli bölgeler' ile 'tahliye yolları' da dahil, kasıtlı ve sistematik olarak sivilleri ve yardım görevlilerini hedef aldığı belirtildi. Khalil, "Artık sivillerin güvenli şekilde tahliye edilebileceği yönündeki iddialar inandırıcılığını yitirmiştir" ifadesini kullandı.

"Artık tahliye olamaz"

Oxfam, bugünkü gelişmeler bağlamında 3 Mayıs'ta yaptığı açıklamayı da yeniden paylaştı. Açıklamada, "Refah'a yapılacak askeri saldırı felaket olacak. Aralarında en az yarım milyon çocuğun da bulunduğu yaklaşık 1,3 milyon insan şu anda Gazze'deki bu küçük şehre sıkışmış durumda. Artık 'tahliye' olamaz. Gidecek güvenli yer yok" ifadeleri kullanıldı.

UNİCEF: 600 bin çocuğun gidecek yeri yok

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) da Refah'taki 600 bin çocuğun gidecek güvenli hiçbir yeri olmadığını belirterek, zorla yerinden etme ve saldırıya karşı uyardı.

UNICEF, İsrail ordusunun yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah'ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılmasını istemesinin ardından yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, yüz binlerce çocuğun yaralı, hasta, yetersiz beslenmiş, travmatize olmuş ve engelli bir şekilde yaşamlarını sürdürdüğüne işaret edilerek, "UNICEF çocukların zorla yerinden edilmemesi ve temel altyapının korunması çağrısında bulunuyor" denildi.

Gazze'de insani durum kötüleşirken Refah'a yönelik askeri bir saldırının 600 bin çocuk için korkunç sonuçları olacağı uyarısı yapılan açıklamada, çocuk sayısının bölgede çok yoğun olduğu belirtildi. "Refah'ta 600 bin çocuğun gidecek güvenli hiçbir yeri yok" vurgusunun yapıldığı açıklamada, bölgeye 1,2 milyon kişinin sığındığına dikkat çekildi.