Marmaris’te seçim zirvesi; Sorun sadece ekonomi değil

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son günlerde yaptığı istişarelerin ardından, seçim sonuçlarıyla ilgili farklı sonuçlara vardığı iddia ediliyor. Anlaşılıyor ki, “Seçmen bizden vazgeçmedi, sorun sadece emekliler ve ekonomi” gibi değerlendirmelerin doğru olmadığına karar verilmiş. Bu noktaya gelinmesinde Erdoğan’ın bayram molasında Marmaris’te yaptığı görüşmelerin etkili olduğu anlatılıyor.

DANK ETTİ!

AKP’de ilginç gelişmeler yaşanıyor. Yerel seçimlerin içerdiği mesaj, gerçek anlamda yeni yeni analiz ediliyor. Klasik savunmaların dışında AKP’nin ve hükümetin geleceği konusunda kaygı taşıyanların sayısının arttığı görülürken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partililere söylediği, “Bu seçimi yol kazası olarak göremeyiz” sözlerini son derece anlamlı bulanlar var.

MARMARİS ZİRVESİ

Sırasıyla gidersek, önce Erdoğan’ın Marmaris tatili boyunca yaptığı bazı görüşmelerden söz etmek gerekir. Cumhurbaşkanının kendisini ziyaret eden eski ve yeni bakan, siyasetçilerle yaptığı seçim değerlendirmesinden çok etkilendiği anlatılıyor. Tabandaki çözülme, partiye olan inancın kaybolması, ekonomik krizin dışında devlet ve hükümet yönetiminde yapılan yanlışlar, yolsuzluk iddiaları gibi bir seri konunun değerlendirildiği aktarılıyor.

MORAL BOZUKLUĞU

Önceki günkü MYK’ya gelene kadar seçimle ilgili sıkıntıları değerlendirmeye devam eden Erdoğan’ın, bu toplantıda gösterdiği tavır da dikkat çekici. Seçim sonuçlarıyla ilgili yapılan sunumda ilk 30 il bittiğinde sürekli, “Orayı kaybettik, burada oy oranımız düştü” gibi rakamların tekrarlanmasının Erdoğan’ın canını görünür derecede sıktığı anlatılıyor.

DEĞİŞİM KONGREDE

Bundan haftalar önce AKP’nin değişimi sonbahardaki kongrede yapacağı, ondan önce genel merkezde görevden almaların beklenmediğini yazmıştık. Önceki günkü toplantıda alınan kongre kararı bunun kanıtı oldu. Ancak ilginç olan, MYK toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, sorulara rağmen sanki kongre süreci başlatılmamış gibi bilgi verilmesi oldu. Sanki birileri hem kongre için hem de değişim için acele edilmemesini ister gibi.

HERKES SORUMLU

Erdoğan’ın yaptığı toplantılarda, yerel seçim sonuçlarında herkesin sorumluluğu olduğuna ilişkin vurgusu da anlamlı; hem genel merkez yönetimini hem de parti örgütünü sonuçlardan sorumlu tuttuğu anlaşılıyor. Erdoğan’ın, “Seçim sonuçlarına ilişkin kapsamlı bir analiz ve istişare yapmadan, tabloyu tam göremeyiz. Bu teşhisi doğru koyup tedaviyi iyi yapmamız lazım” sözlerinden sonra kongre süreci başlatılıyor.

KONGRE VE ÖNCESİ!

Partinin sonbaharda yapılması gereken olağan kongresi istenirse bir yıl ertelenebiliyordu. Ancak bekletilmemesine karar verildi. Eylül veya ekim beklentisi olmasına karşın kasım ayına kalabileceğini söyleyenler de var. Ancak daha ilginci, bazı il ve ilçe başkanlarının kongre süreci beklenmeden görevden alınabileceği iddiası. Seçimlerden sorumlu tutulan isimlerle kongre hazırlığı yapılmasını doğru bulmayanlar var. Bu nedenle İstanbul ve Ankara il yönetiminin kongre beklemeden değiştirileceği iddia ediliyor.

CİDDİ KAYGI VAR

Ayrıca partide, kongre sürecini yönetecek özel bir komisyon kurulmasını savunanlar bile var. Kongre sürecinin önce büyükşehirlerden başlatılması da öneriler arasında. Görünen o ki partiyi bundan sonra bekleyen süreçle ilgili epey kaygı taşınıyor. Bu dönemin, AKP’nin siyasi geleceği açısından ölüm-kalım meselesi olduğu anlaşılmış gibi…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi