10 Ekim’i anmak isteyenlere gözaltı ve müdahale

10 Ekim’i anmak isteyenlere gözaltı ve müdahale
Üzerinden 5 yıl geçen 10 Ekim Ankara Garı patlaması için dün birçok ilde anma töreni düzenlendi. 10 Ekim 2015'te Barış Mitingi için Ankara Garı önünde toplanan kalabalığa IŞİD tarafından düzenlenen bombalı saldırıda...

Üzerinden 5 yıl geçen 10 Ekim Ankara Garı patlaması için dün birçok ilde anma töreni düzenlendi. 10 Ekim 2015'te Barış Mitingi için Ankara Garı önünde toplanan kalabalığa IŞİD tarafından düzenlenen bombalı saldırıda 103 kişi hayatını kaybetmişti.

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği'nin çağrısıyla Ulus Metro İstasyonu'ndan Ankara Tren Garı'na yürümek isteyen kitle, metro çıkışında polis müdahalesiyle karşılaştı. 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

1 DAKİKALIK SAYGI DURUŞU

Gar önüne geçişine izin verilmeyen kitle, Ulus metro çıkışında 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Patlamada hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okunarak, 'yaşıyor' sloganı atıldı.

KILIÇDAROĞLU DA GAR ÖNÜNDEYDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet, gar önüne giderek, hayatını kaybedenler anısına karanfil bıraktı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da Twitter'dan "Terörün her zaman karşısındayız, tek yüreğiz" ifadelerini paylaştı.

KUTU

‘ÖFKEMİZİ DİRİ TUTACAĞIZ’

İzmir'de yapılan anmanın adresi Türkan Saylan Kültür Merkezi oldu. Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklama yapan DİSK Temsilcisi Memiş Sarı, "Tüm sorumlular yargılanana ve hak ettikleri cezayı alana kadar öfkemizi diri tutacağız" dedi. İstanbul Kadıköy'de düzenlenen anmada da basın açıklamasının yapılacağı yere yürümek isteyen gruba polis müdahale etti.

CHP'LİLER ANKARA YOLUNDA KAZA GEÇİRDİ

Anma programı için Ankara'ya doğru yola çıkan, aralarında Karmana Gençlik Kolları İl Başkanı Mustafa Durmaz, Konya Gençlik Kolları Başkanı Kürşat Uludağ'ın da bulunduğu CHP'liler trafik kazası geçirdi.

Baro Genel Kurullarına engelleme

İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve Bursa Barosuna bağlı avukatların Genel Kurul toplantısına izin verilmedi. Avukatlar, "Baroların bağımsızlığına, genel kurulumuza sahip çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanlığı tarafından koronavirüs salgını gerekçesiyle baro seçimlerinin aralık ayına ertelenmesine tepki gösteren İstanbul Barosu’na bağlı avukatlar, genel kurulun planlandığı gibi yapılması için Haliç Kongre Merkezi'ne yürüdü. Ancak avukatların önü kongre merkezi önünde kesildi. Tutanak tutan avukatlar, basın açıklaması sonrası İstanbul Barosu'na döndü. Polis ablukası ile karşılaşan avukatlar, 10 Ekim’de ölenler için saygı duruşunda bulundu.

‘18 BİN AVUKATIN HAKKI GASP EDİLDİ’

Ankara Barosu avukatları da ertelemeye tepki göstermek için genel kurulun yapılacağı Bilkent Odeon’un önünde toplandı. Avukatların içeriye girişi engellendi. Polis kordonu altında yapılan açıklamada, Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, Ankara’daki 18 bin 600 avukatın seçme ve seçilme hakkının gasp edildiğini belirtti.

DİYARBAKIR VE BURSA’DA DA DURUM AYNIYDI

Aynı saatlerde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde toplanan Diyarbakır Barosu avukatları, genel Kurul toplantısının yapılacağı binanın kapısına gittiklerinde polis engeliyle karşılaştı. Kongre kapısının açılmaması üzerine avukatlar binanın önünde basın açıklaması yaptı.

Bursa Barosuna bağlı avukatların da Merinos kongre merkezindeki salona girmesine de polis izin vermedi.