10 milyar nereye ödenmiyor ki

10 milyar nereye ödenmiyor ki
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin en düşük emekli aylığına yıl ortasında yeni zam düşünüldüğünü açıkladı. Bilgin, “Temmuz ayında bir sürprizimiz olacak, en düşük emekli maaşı artacak. Ayrıntıları 1 Mayıs’ta açıklayacağım”...

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin en düşük emekli aylığına yıl ortasında yeni zam düşünüldüğünü açıkladı. Bilgin, “Temmuz ayında bir sürprizimiz olacak, en düşük emekli maaşı artacak. Ayrıntıları 1 Mayıs’ta açıklayacağım” dedi. En düşük emekli aylıkları ocak ayında 1500 liradan 2500 liraya yükseltilmişti.

Çalışma Bakanı emeklilerde büyük hayal kırıklığı yaratan ikramiyelerle ilgili de konuştu, küçük artışın büyük maliyeti olduğuna işaret etti. Bilgin, “Bin 100 liralık ikramiyeyi biz 400 lira artırmış olsaydık bunun tek seferde maliyeti 10 milyar lira olacaktı ve sadece tek seferlik bir uygulama olacaktı” diye konuştu.

Bilgin ortaya çıkacak maliyet nedeniyle emeklilerin ikramiyelerinde artış yapmadıklarını söyledi. Ancak Bilgin’in mensubu olduğu hükümet, Kur Korumalı Mevduat uygulamasıyla para sahiplerinin dolar karşısında zarar etmemesi için, sadece Mart ayının son haftasında vadesi dolan hesaplara hazineden 11 milyar 700 milyon lira ödeme yaptı.

ENFLASYON, DÜZENİ DEĞİŞTİRDİ
Ipsos’un Türkiye’yi Anlama Kılavuzu Araştırması sonuçlarına göre, ekonomik gidişat sebebiyle tüketicinin satın alma alışkanlığı da tamamen değişti. Satın alma ölçütünde kalite önem kaybederken fiyat hassasiyeti ise gittikçe artıyor.

Araştırma kapsamında incelenen tüketicilerin satın alma eğilimleri, markalar ve prestijli ürünlere ve indirim marketlerine yaklaşımı, tercih sebepleri, tutum ve davranışlar​​ı derlendi. Ortaya çıkan tablo, vatandaşların ekonomik kaygılarının gitgide arttığını ve satın aldıkları üründe kaliteden çok fiyata dikkat ettiklerini gösteriyor.

İNDİRİM MARKETLERİ YAYGINLAŞTI: EVE YAKIN, PROMOSYON FAZLA VE UYGUN FİYATLI
İndirim marketlerin yaygınlaşması bu noktalardan yapılan alışverişin bütüne oranını arttırdı. Tercihin ilk nedeni marketlerin eve yakın olması. Diğer öne çıkan neden ise bu marketlerde fiyatların ucuz, promosyonların fazla olması. Her üç neden de 2020 yılına göre daha yüksek oranda belirtiliyor. Bu marketlerin kendi markalarını beğendiği için bu satış noktalarını tercih edenlerin oranı ise yüzde 34 oldu.

MARKET MARKALI ÜRÜNLERİ TERCİH ETME ORANI ARTIYOR
Türkiye’yi Anlama Kılavuzu verilerine göre tüketicilerin yüzde 36’sı market markalı ürünleri tercih ediyor. Ve 2018 yılına göre market markalarını tercih edenlerin oranı 3 puan artıyor. Bununla beraber her 10 kişiden 4’ü; kullandıkları bu markaları almak için özellikle o markete gidiyor.

PAHALI MARKALARI SATIN ALMA EĞİLİMİ AZALIYOR
Araştırmaya göre; 2018 yılına kadar biraz pahalı da olsa istediğim markayı alırım diyenlerin oranı %50 seviyesindeyken bugüne gelindiğinde bu oran %39’a kadar gerilemiş durumda. Pahalı markalardan uzaklaşan tüketicilerin ucuz ürünlere kaymaya başladığı görülüyor. 2018-2020 yılında ucuz ürün tercihi yüzde 26 seviyesindeyken 2022 yılında yüzde 31 olduğu görülüyor.