128 milyar dolar ateşten top oldu

128 milyar dolar ateşten top oldu
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Naci Ağbal’ın Merkez Bankası başkanlığı görevinden alınmasının ardından ilk kez bir televizyon kanalında açıklama yaptı. NTV’de konuşan Elvan’ın, Ağbal’ın görevden alınması...

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Naci Ağbal’ın Merkez Bankası başkanlığı görevinden alınmasının ardından ilk kez bir televizyon kanalında açıklama yaptı. NTV’de konuşan Elvan’ın, Ağbal’ın görevden alınması ile ilgili herhangi bir açıklaması olmadı.
Elvan, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu gibi döviz alım satım işlemleri için 2017 yılında Merkez Bankası ile Hazine Müsteşarlığı arasındaki protokolü işaret etti. Merkez Bankası’nın, alım satım işlemlerini, kamu bankası olan muhabir bir banka aracılığıyla, elektronik işlem platformlarında yapıldığını aktardı.
Elvan’ın, “Döviz satışı ile oluşan TL, açık piyasa işlemleri ve swap üzerinden bankalara kullandırıldı. Kasımdan bu yana böyle bir döviz alım satım işlemini gerçekleştirmedik” ifadeleri dikkati çekti.
Verilerin yayınlanmasında fayda görüyorum
Hiçkimsenin yolsuzluk yapmadığını savunan Elvan, “Cumhurbaşkanımız tarafından talimatlar verildiği gibi birtakım iftiralar kamuoyunda yer alıyor” dedi. Elvan, Merkez Bankası bilançolarını işaret ederek, “Ne kadarlık döviz satım işlemi gerçekleştirilmiş hepsini görebilme imkânınız var” açıklamasını yaptı. Elvan, verilerle ilgili olarak ise “Siyasi malzeme olarak kullanılması söz konusu. Bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması açısından bu verilerin yayınlanmasında fayda görüyorum. Tabii ki takdir Merkez Bankasının” diye konuştu.

Prof. Karatepe: Topu birbirlerine atıyorlar

Prof. Dr. Yalçın Karatepe, ‘bidebunuizle’ yayınında, Elvan’ın açıklamalarını Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamaları ile birlikte değerlendirdi. Karatape, “İki kurumun başkanlarının, başlarının sorumluluktan kaçındıkları, topu birbirine attıkları izlenimi edindim” dedi. Karatepe, “Bu ekonominin baş mimarı olan, Merkez Bankası rezervlerinin bu duruma gelmesine yol açan asıl sorumlunun kim olduğunun net olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Kabullenmeye az kaldı
Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan ise “7-8 Kasım 2020’de yaşananlar, tezgâhın çöktüğünün örtük de olsa itirafı oldu. İnkâr sona erince öfke aşamasına geçildi. Hükümet yetkilileri bağırıp çağırdı, sayılara savaş açacak kadar trajikomik durumlara düşüldü. Bugün yavaş yavaş pazarlık aşamasına geçildiği anlaşılıyor. Bu arada ‘depresyon’ hükümette olmasa bile piyasalarda uzun süredir kendini hissettirdiği için o aşama atlanabilir. Merak etmeyin… Kabullenme aşamasına az kaldı” yorumunu yaptı.
Brunson krizinde neden 1 dolar bile satmadınız
Eski bankacı ve Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kerim Rota, “Bu protokolün 2017’de imzalandığını söyleyerek olayın sorumluluğunu hükümet sistemi öncesine ve o günkü bakanlara yıkmaya çalışıyorlar” dedi. Rota, “Madem elinizde o kadar yüklü döviz rezervlerini satacak bir protokol 2017’den beri vardı, Ağustos 2018’deki Brunson krizinde ortalık yanarken, dolar 4 liradan 7 liraya çıkarken bu protokole dayanarak neden 1 dolar bile satmadınız” sorusunu yöneltti.