15 temmuz paraları mağdurlara ulaşmadı

15 temmuz paraları mağdurlara ulaşmadı
CHP, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olanların aileleri ve gaziler için toplanan yardım paralalarının peşini bırakmıyor. Konuyu birçok kez gündeme getiren CHP’li Sezgin Tanrıkulu, bu sefer Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler...

CHP, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olanların aileleri ve gaziler için toplanan yardım paralalarının peşini bırakmıyor. Konuyu birçok kez gündeme getiren CHP’li Sezgin Tanrıkulu, bu sefer Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a sordu.

CHP, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit düşenlerin yakınları ve gaziler için toplanan yardım paralarının akıbetini araştırmaya devam ediyor. Son olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Sezgin Tanrıkulu, şehit yakınları ve gaziler için toplanan paranın tutarını ve harcamaların başka alanlarda kullanılıp kullanılmadığını sordu.
‘BAĞIŞLAR BAŞKA ALANLARDA MI KULLANILDI?’
Sezgin Tanrıkulu’nun önergesinde bulunan sorular şu şekilde:
Darbe girişiminin ardından başlatılan “15 Temmuz Dayanışma Kampanyası” çerçevesinde şehit yakınları ve gaziler için toplanan bağışların toplam tutarı nedir?
Şehit yakınları ve gaziler için toplanan bağışlardan kaç aileye hangi kalemde yardım yapılmıştır?
Şehit yakınları ve gazilere bahse konu ödemeler ne zaman yapılacaktır?
“15 Temmuz Dayanışma Kampanyası” çerçevesinde şehit yakınları ve gaziler için toplanan bağışların başka alanlarda kullanıldığı ve harcandığı iddiaları doğru mudur?
“İddialar doğru ise, bağış tutarı (kalem kalem belirtilmek üzere) hangi alanlarda kullanılmıştır?
PARALAR HAZİNEDE
Aralık 2017’de kurulan “Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı” kamuoyunun gündemini uzun süredir meşgul etmeye devam ediyor. CHP’li vekiller vakfın merkezine gittiklerinde kapı duvar olduklarını gördü, şehit yakınları ve gaziler ise ödenmeyen paraları için eylem yapmaya devam ediyor.
Meclis’te paraların nerede olduğunu soran CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘15 Temmuz için para topladın, nerede bu para? Cevap yok. Bu soruyu sorma. Niye sormayayım? Hangi gerekçe ile sormayacağım? Nerede bu paralar? Kim aldı bu paraları? Nereye harcadınız bu paraları?’ demişti.
Kılıçdaroğlu’nun sorusuna yanıt veren Cumhurbaşkanı Fuat Oktay, söz konusu paranın Hazine kurumlar hesabına aktarıldığını, paraların nasıl kullanılacağına vakfın karar vereceğini söylemişti. Oktay ayrıca, tek Hazine hesabı uygulaması kapsamında vakıf adına sermaye taahhüdü olarak Ziraat Bankası’nda açılan hesaba 10 milyon TL’nin vakıf kuruluş mal varlığı olarak bloke edildiğini de belirtmişti.
TARTIŞMALI VAKIF YÖNETİMİ
Vakfa atanan yönetim kurulu da tartışmalara neden oldu. Mütevelli heyeti vakıf kurulduktan iki yıl sonra belirlenirken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsrafil Kışla’nın yanı sıra iktidara yakın televizyon kanallarının yöneticileri ve Vakıf Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran atandı.
Ocak ayında CHP, toplanan paraların şehit yakınlarına ve gazilere dağıtılması için hazırladıkları kanun teklifini TBMM’ye sundu. Aynı ay içerisinde eylem yapma kararı alan şehit yakınları ve gaziler,Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’yla yapılan görüşmede olumlu sonuç çıkınca eylemi iptal ettiler. Bakanlık bağışların dağıtılacağını açıkladı. Ancak paralar dağıtılmayınca bu hafta şehit yakınları ve gaziler bir kez daha bakanlık önünde toplanıp eylem yaptı.
Faiz konusuyla ilgili konuşan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “310 milyon liranın 3.5 yıldır faizde tutulması halinde 495 milyon liraya ulaşması gerekir. 157 milyon lira nerede?” demişti.