17 GÜNLÜK KAYIP MİNİMUM 30 BİN

17 GÜNLÜK KAYIP MİNİMUM 30 BİN
İlk 4 ayda rekor satış yapan otomotiv sektörü, mayıs ayında 17 günlük kapanma nedeniyle zorunlu frene bastı. Bu ay sadece 11 gün çalışacak sektörün beklentisi ise dozu artan kampanyaların etkisiyle 40-45 bin adetlik satışa...

İlk 4 ayda rekor satış yapan otomotiv sektörü, mayıs ayında 17 günlük kapanma nedeniyle zorunlu frene bastı. Bu ay sadece 11 gün çalışacak sektörün beklentisi ise dozu artan kampanyaların etkisiyle 40-45 bin adetlik satışa ulaşmak. Bu sonuç bile minimum 30 bin adetlik kayıp anlamına geliyor.

TÜRKİYE’de ekonomide yaşanan tüm olumsuzluklara ve pandeminin yarattığı belirsizliğe rağmen otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2021 yılı Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 72,4 artarak 260 bin 148 adet olarak gerçekleşti. Ocak ayından bu yana her ay otomobil satışlarında rekor düzeyde artış olurken, nisan sonunda açıklanan 17 günlük kapanma kararı ise mayıs ayına ilişkin tüm planları bozdu.
KAMPANYALAR DEVREDE
Kapanmanın bugün kısmen sona ermesiyle bitmesiyle birlikte mayıs ayında otomotiv sektörünün önünde satış yapabileceği gün sayısı sadece 11. Şimdi tüm markalar stratejilerini, ellerindeki mayıs ayına ait stoklarını eritme planlarını 11 gün üstüne oluşturmuş durumda. Bu da hemen hemen her markanın satışlarını artırabilmek için birbirinden cazip kampanyayı devreye sokmasını sağladı. Mayıs ayına özel Fiat, Renault, Dacia, Peugeot, Citroen, Opel, Kia ve Jeep başta olmak üzere bir çok marka sıfır faizden, takas imkanlarına, cazip indirimlerden, uygun taksit seçeneklere kadar fırsatlar sunuyor.
10 YILLIK ORTALAMA
69 BİN
İşte bu kampanyaların da etkisiyle sektör temsilcileri tarafından 11 günde 40-45 bin adetlik bir satış öngörülüyor. Mayıs 2020’de pandeminin etkisiyle otomobil ve hafif ticari araç pazarının yüzde 2,4 azalarak 32 bin 235 adet olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Yani sektörün öngörüleri doğru çıkarsa, 17 günlük kapanmaya rağmen pazarın geçtiğimiz yıla göre yüzde 25 ila 40 arasında büyümesi söz konusu. Ama mayıs aylarının 10 yıllık ortalaması 69 bin, 20 yıl ortalaması ise 59 bin. Bu da eğer kapanma olmasaydı, mayıs ayının en az 70 bin adetler civarında olacağını ortaya koyuyor. Bir başka değişle 40-45 bin adetlik satış öngörüleri gerçekleşse bile 17 günlük kapanmanın sektöre minimum kaybı 30 bin adet civarında olacak.