19 yıl sonra İsrail Cumhurbaşkanı Türkiye’de

19 yıl sonra İsrail Cumhurbaşkanı Türkiye’de
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu. İsrail’den Türkiye’ye bundan önceki üst düzey ziyaret, 2008 yılında dönemin Başbakanı Ehud Olmert tarafından yapılmıştı. Cumhurbaşkanı düzeyindeki...

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu. İsrail’den Türkiye’ye bundan önceki üst düzey ziyaret, 2008 yılında dönemin Başbakanı Ehud Olmert tarafından yapılmıştı. Cumhurbaşkanı düzeyindeki son ziyarette de dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav, dönemin Türkiye Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e 2003 yılında konuk olmuştu.

Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanını resmi törenle karşıladı. İki lider görüşmeler sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Türkiye-İsrail ilişkilerinin gelişmesi ve güçlenmesinin her iki ülke açısından olduğu kadar bölgesel istikrar ve barış için de büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Görüşmenin temel unsurlarından birisinin Filistin meselesi olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
“Sayın Herzog ile konuya dair yaklaşımımızı ve hassasiyetlerimizi açıkça paylaştık. Bölgede gerginliğin azaltılmasına ve iki devletli çözüm vizyonunun muhafazasına verdiğimiz önemi ifade ettim. Filistin halkına yönelik insani projeler yürüten TİKA ve Türk Kızılay gibi kuruluşlarımızın faaliyetlerinin devam etmesi hususunda İsrail makamlarının desteğini beklediğimizi özellikle vurguladım.”

Herzog ise “Ne yazık ki ülkelerimiz arasındaki ilişkiler son yıllarda bir darlık döneminden geçmiştir. İnanıyorum ki ülkeler arasındaki ilişkiler karşılıklı saygı ruhunu yansıtan eylemlerle incelenecek ve hepimizin paylaştığı bölgesel ve küresel zorluklarla daha iyi başa çıkmamızı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.