20 yıl sonra bir ilk: Dolar eurodan daha değerli

20 yıl sonra bir ilk: Dolar eurodan daha değerli
ABD’de haziran ayında yıllık enflasyon beklentilerin de üstüne çıkarak yüzde 9.1’e çıkarak 41 yılın zirvesine tırmandı. Beklentiler enflasyonun yüzde 8.6'dan yüzde 8.8'e çıkacağı yönündeydi. Böylece tüketici fiyatlarında...

ABD’de haziran ayında yıllık enflasyon beklentilerin de üstüne çıkarak yüzde 9.1’e çıkarak 41 yılın zirvesine tırmandı. Beklentiler enflasyonun yüzde 8.6'dan yüzde 8.8'e çıkacağı yönündeydi. Böylece tüketici fiyatlarında 1981 yılı Kasım ayından bu yana en yüksek seviye görüldü. Bu veri, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonu dizginlemek için bu ay da 75 baz puanlık faiz artışı yapabileceğine yönelik beklentiyi artırdı. ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, haziran ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1.3 arttı. Piyasa beklentisi artışın yüzde 1.1 olacağı yönündeydi.

20 yıldan sonra ilk defa bir dolar bir eurodan daha değerli hale geldi. Gün içinde dolar-euro kuru 0,9998’i gördü sonra yeniden iki para birimi eşitlendi. Dünya piyasalarındaki hareketlilik Türkiye’ye sınırlı yansıdı. Dolar gün içinde 17 lira 45 kuruşu gördü. Euroda da gün içinde en yüksek fiyat 17 lira 67 kuruş olarak kayıtlara geçti.

Çekirdek enflasyon da beklentiyi aştı
Çekirdek fiyat olarak kabul edilen gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0.7, yıllık yüzde 5.9 arttı. Analistlerin beklentisi aynı sırayla yüzde 0.5 ve yüzde 5.7 artış olacağı yönündeydi. Ülkede enerji fiyatları aylık yüzde 7.5, yıllık yüzde 41.6 artış gösterirken, gıda fiyatlarında aylık yüzde 1, yıllık yüzde 10.4 artış yaşandı. Ortalama haftalık kazançlar yüzde 1 düşüş gösterdi.

Güney Kore çok sert
Güney Kore Merkez Bankası 23 yılın zirvesindeki enflasyonla mücadelesini hızlandırarak politika faizini 50 baz puan artırdı. Banka böylece yüksek montanlı faiz artışı konusunda küresel Merkez Bankalarına katıldı.