2022 TYT SINAVI DEĞERLENDİRMESİ

2022 TYT SINAVI DEĞERLENDİRMESİ
3 milyon 243 bin 425 adayın başvurduğu, öğrencilerin heyecanla beklediği, üniversiteye girişin ilk adımı olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), 18 Haziran 2022 Cumartesi günü gerçekleşti.Ulus Kampüsü Özel MEF Liseleri bölüm başkanları...

3 milyon 243 bin 425 adayın başvurduğu, öğrencilerin heyecanla beklediği, üniversiteye girişin ilk adımı olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), 18 Haziran 2022 Cumartesi günü gerçekleşti.

Ulus Kampüsü Özel MEF Liseleri bölüm başkanları ve öğretmenleri, sınava giren öğrencilerden aldıkları bilgilerle ve 2021 TYT sorularıyla yapılan karşılaştırmalarla TYT 2022’nin genel değerlendirmesini yaptı. İlk değerlendirmeler şöyle:

● 2022 TYT Türkçe Soruları
Türkçe sorularında 7 soru sözcükte ve cümlede anlam, 26 soru paragraf bilgisi konularından oluşmaktadır. Paragraf sorularının; 1’i akışı bozan cümle, 1’i paragraf oluşturma, 1’i paragrafı ikiye bölme, 3’ paragraf tamamlama, 10’unun yardımcı düşünce, 8’inin ana düşünce, 2’sinin karma paragraf sorusu şeklinde hazırlandığı görülmüştür. Son 6 soru tek metinden iki soru şeklinde hazırlanmıştır. Paragraf sorularında uzun metinler yer almamış ancak kısa paragraf sorularının, derin, soyut anlamlı bir tarza sahip olmasının öğrencileri zaman açısından zorladığı değerlendirilmektedir. Bunlar, anlaşılması zor metinler olduğu için tek okumada değil, birkaç okumada doğru cevaba ulaşılabilir niteliktedir. Ayrıca bazı soruların seçeneklerinin de birbirine yakın olması, sadece küçük farklarla birbirinden ayrılması, çeldiricileri güçlü hale getirmiştir.

Dil bilgisi sorularının ise zorluk derecesi açısından 2021 sorularından farklı olmadığı yorumu yapılabilir. 2022 TYT dil bilgisi soruları konu dağılımı açısından da geçen yıla göre çok büyük bir farklılık göstermemektedir. 2021’de 2 yazım kuralı, 2 noktalama işareti, 1 cümlenin ögeleri ve tamlama, 1 karma dil bilgisi sorusu olmak üzere toplam 7 dil bilgisi sorusu sorulmuşken bu yıl da aynı şekilde toplam 7 dil bilgisi sorusu sorulmuştur. Bu soruların konu dağılımı şu şekildedir:

• Yazım kuralları: 2 soru
• Noktalama işaretleri: 2 soru
• Cümlenin ögeleri : 1 soru
• Durum ekleri : 1 soru
• Sözcük türleri : 1 soru

Geçen sene olduğu gibi 2022’de de “anlatım bozukluğu” konusundan soru sorulmamıştır. Ses bilgisi konusuyla ilgili geçen sene 1 soru sorulmuşken bu yıl ses bilgisinden soru gelmemiştir. 2022 TYT’de sürpriz bir soruya rastlanmamıştır.

● 2022 TYT Coğrafya Soruları

9. ve 10. sınıf kazanımlarının hâkim olduğu sınavda müfredat dışı soru bulunmuyordu.

9. sınıf müfredatından; coğrafya bilimi, insan ve doğa ünitesinden 1 soru,
Harita okuryazarlığı ünitesinden kullanım amaçlarına göre haritalar konusundan 1 soru,
Yerleşme doku ve tipleri konusundan 1 soru sorulmuştur.

Yeryüzünde iklim tipleri ünitesi sorusunda ise öğrencinin dünya haritası üzerinde tundra ikliminin görüldüğü yerlerin bilinmesi gerekliydi.

10. sınıf müfredatından; ekonomik faaliyet türlerinden 1 soru sorulmuştur.

Çevre ve toplum ünitesinden afetler sorusunda (deprem-volkanik patlama-orman yangını) dünya haritasında fay hatlarının dağılışının bilinmesi önemliydi.

TYT 2022 coğrafya soruları, genel coğrafi bilgiye ve harita okuryazarlığına sahip öğrencilerin zorlanmayacağı bir sınav olmuştur. Zorluk derecesi orta düzeyde olan sorular, bilginin ön planda olduğu, okuduğunu anlamaya ve yorumlamaya yönelik, net ve anlaşılır nitelikteydi.

● 2022 TYT Felsefe Soruları
2022 TYT felsefe sorularının MEB kazanımlarına uygun olduğu, sınavda müfredat dışı sorunun bulunmadığı görülmüştür. Genel olarak sorular değerlendirildiğinde sınavın bilgiye, kavramaya ve analize dayalı sorulardan oluştuğu görülmüştür. Soruların tamamı alan bilgisine ek olarak gelişmiş bir analiz becerisi ile cevaplanacak düzeyde olan sorulardır.

Konu dağılımlarına baktığımızda; felsefi sorular, felsefi akımlar, Ortaçağ felsefesi özgür irade problemi, 19, yüzyıl felsefesi Hegel’in varlık anlayışı, 20. yüzyıl felsefesi fenomenoloji başlıklarını görüyoruz.
Soruları incelediğimizde genel olarak orta güçlükte olduklarını, ancak 12. sorunun eleyici olduğunu görmekteyiz. Sorular, felsefe bilgisine sahip, felsefe diline hakim ve analiz yapma becerisi gelişmiş öğrencilerin başarı gösterecekleri bir yapıdadır.

● 2022 TYT Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Soruları
2022 TYT din kültürü ve ahlak bilgisi soruları müfredata uygun olup 4 soru yoruma dayalı, 1 soru bilgi sorusudur. Okuma, anlama ve yorumlama becerisini geliştirmeye yönelik olan soruların cevap seçenekleri güçlü çeldiricilere sahip değildir. 2021 TYT sorularının orta zorlukta olduğu kabul edilirse 2022 TYT soruları, 2021 TYT’ye kıyasla benzer sorulardan oluşmuştur. Paragraf uzunlukları ÖSYM’nin öngördüğü uzunlukta olup yeterli düzeyde okuma hızına sahip her öğrenciye sınav süresini verimli kullanma adına avantaj sunmaktadır.

● 2022 TYT Tarih Soruları
Tarih soru dağılımı geçmiş yıllarda çıkan soruların konu dağılımıyla bire bir örtüşmektedir. Bu yıl yine 9. sınıf ünitelerinden 2, 10. sınıf ünitelerinden 1, 12. sınıf ünitelerinden 2 soru olmak üzere toplamda 5 sorunun içeriğine baktığımızda, öğrencilerin kavram bilgisi ve coğrafya bilgisini ölçen, okuma-anlama, mantık, muhakeme sorularından oluşan bir sınav görmekteyiz. Bu yıl tarih soruları öğrencileri zorlayıcı düzeyde olmamakla birlikte yine de kavram bilgisi zayıf öğrenciler için soruların tamamının doğru yapılmasını riske sokabilecek düzeydedir. Kısaca sürprizi olmayan ancak dikkati ve bilgiyi ölçen bir sınav denilebilir.

● 2022 TYT Matematik Soruları
2022 TYT matematik sorularını incelediğimizde soruların 2021 TYT matematik sorularından daha kolay, MEB müfredat programları 9, 10. sınıf matematik dersi kazanımları ve OGM deneme sınav- materyalleri ile uyumlu olduğunu gözlemledik.

Matematik ve geometri kazanımlarının sorulara dağılımının 2021 yılında olduğu gibi 30 matematik ve 10 geometri şeklinde olduğunu söyleyebiliriz. Matematik soruları geçmiş yıllarda olduğu gibi okuma-anlama-yorumlamaya dayalı ve birkaç soru dışında yoğun işlem gerektirmeyen problem ağırlıklı kurgulanmış ve sınavda sorunun özünü anlayabilen, verileri denklemlere dönüştürüp çözebilen öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği türden sorulara yer verilmiş olup sürpriz bir soru ile karşılaşılmamıştır. Soruların günlük yaşam ile ilişkilendirilmiş, modelleme yapılmış problem ağırlıklı olduğunu belirtebiliriz.

● 2022 TYT Geometri Soruları
TYT 2022 geometri sorularını incelediğimizde, soruların günlük hayatla ilişkilendirilerek MEB müfredatına uygun hazırlandığını, okuma ve anlamaya dayalı olduğunu, soruda verilen verileri matematiksel işlemlerle ilişkilendirebilme becerisini iyi kullanan öğrencilerin yapabilecekleri türden olduğunu söyleyebiliriz. Geçen seneki soru dağılımı ile sorular benzerlik göstermektedir. Geometri kazanımlarını iyi kavrayıp bu konuda kendini geliştiren öğrencilerin yapabileceğini düşünüyoruz. Yeni nesil olarak düzenlenmiş olan soruların geçmiş yıllara göre daha anlaşılır hazırlandığını, 11. sınıfa ait silindir konusundan sınavda bir soru gelmiş olduğunu ancak bu sorunun ortaokul müfredatı ile uyumlu bir soru olduğunu da belirtebiliriz. 2022 TYT geometri sorularının sınav için matematiğe göre daha seçici olacağını ve sıralamalarda belirleyici olacağını düşünüyoruz.

TYT 2022 matematik-geometri soruları düzenli çalışma alışkanlığı olan ve zamanını iyi yönetebilen, sabırla soruları okuyup çözmeye çalışan öğrenciler için kolay olarak yorumlanmıştır.

● 2022 TYT Biyoloji Soruları
2022 TYT biyoloji soruları geçen yılda da olduğu gibi 3’ünün 9. sınıf müfredatından, kalan 3 sorunun ise 10. sınıf müfredatından sorulduğu görülmektedir.. Buradan da anlaşılabileceği gibi soruların tamamı müfredata uygun olacak şekilde 9. ve 10. sınıf konularından oluşmaktadır.

2022 TYT biyoloji sorularının konulara göre dağılımı ise şöyledir:

Hücre (organel-çekirdek): 2 soru

Canlılar Dünyası (canlıların çeşitliliği ve sınıflandırılması-mantarlar): 1 soru

Hücre Bölünmeleri (mitoz-mayoz bölünme): 1 soru

Kalıtımın Genel İlkeler (soyağacı): 1 soru

Ekosistem Ekolojisi (Güncel çevre sorunları ve insan): 1 soru şeklindedir.

2022 TYT biyoloji sorularının tamamı bilgi ağırlıklı sorular olup, akademik olarak belirli bir altyapıya sahip olan öğrencilerin cevaplayabileceği niteliktedir.

Burada şunu belirtmekte fayda olduğunu düşünüyorum: bu soruların benzeri hatta bazılarının nerede ise aynısını öğrencilerimize dağıttığımız kaynaklarda bulunmaktadır. MEF ailesi olarak öğrencilerimize kaynak seçiminde de ne kadar isabetli hareket ettiğimizi görmek biyoloji zümresi olarak bizleri ayrıca mutlu etmektedir. Çünkü hücre zarı, organeller ve özellikle mitoz-mayozla ilgili sorularda öğrencinin konunun ana hatlarını bilmesi tek başına bu soruları zorlanmadan yapması için yeterli olmayacaktır. Burada konunun ince detaylarıyla ilgili de öğrencinin çokça soru çözmesinin zaruri olduğu görülüyor. Bu da her kaynaktan ziyade az ama amaca hizmet eden doğru kaynaktan yararlanmanın önemini bir kez daha göstermektedir.

● 2022 TYT Fizik Soruları
2022 TYT fizik sorularını incelediğimizde soruların müfredata uygun olduğu görülmektedir. Soruların 4’ü 9. sınıf müfredatından, 3’ü 10. sınıf müfredatından sorulmuştur. Soruların LGS’deki fen bilgisi sınavında olduğu gibi yeni nesil sorularından oluştuğu görülmektedir. Soruların içeriğine bakıldığında ise yeni nesil soruların özelliği olan günlük hayat ile ilişkilendirilmiş, uzun metinlerden oluşan, birbiri ile bağlantı kurulması gereken öncüller ile az bilgi fakat çok düşünme isteyen sorular olduğu görülmektedir. Daha önceki yıllara göre daha az işlem içeren sorulardan oluşmuş bir TYT sınavı ile karşılaşmış durumdayız. Fakat özellikle optik, elektrostatik ve akışkanlar mekaniği sorularında da görüldüğü gibi bazı soruların çok özgün olmasından dolayı öğrencilerimizin düşünme ve yorumlama kabiliyetlerini ölçen bir sınav olduğu söylenebilir. 2022 TYT sınavı 9. ve 10. sınıf müfredatına hâkim olan bir öğrencinin çok iyi bir sonuç alabileceği, herhangi bir sürprizin yer almadığı bir sınavdır.

● 2022 TYT Kimya Soruları
2022 TYT kimya soruları incelendiğinde 2022 TYT sorularının MEB kazanımlarına uygun olarak 9 ve 10. Sınıf müfredatından geldiği görülmüştür. Sorular önceki yıllardaki ÖSYM soruları ile örtüşmektedir. Öğrenciler denemelerde ve soru bankalarında mutlaka benzer soruları çözmüşlerdir. Bilgiyi ölçen sayısal soruların yanında beceri temelli soru da sorulmuştur. Kimya sorularını çözmek için gerekli zamanı ayıran öğrenciler soruları rahatlıkla çözebilmişlerdir. Her üniteden 1 soru gelmiştir.

2022 AYT SINAVI DEĞERLENDİRMESİ

2 milyon 56 bin 512 adayın başvurduğu, öğrencilerin heyecanla beklediği, üniversiteye girişin ikinci adımı olan Alan Yeterlilik Testi (AYT), 19 Haziran 2022 Pazar günü gerçekleşti.

Ulus Kampüsü Özel MEF Liseleri bölüm başkanları ve öğretmenleri, sınavın ardından sınava giren öğrencilerden aldıkları bilgilerle ve 2021 AYT sorularıyla yapılan karşılaştırmalarla 2022 AYT sınavlarının genel değerlendirmesini yaptı. Değerlendirmeler şöyle:

● 2022 AYT Edebiyat Soruları
Sınavdaki 18 soru; geleneksel Türk tiyatrosu, söz sanatları, edebî akımlar, Türk edebiyatı dönemleri, topluluk özellikleri, divan edebiyatı (nazım-nesir türleri), halk edebiyatı, destanlar, yazar-şair-eser bilgisi, nazım şekilleri, şiir bilgisi ve şiir türleri konularından oluşmaktadır. Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatına yönelik soruların 2021 AYT’deki gibi az sayıda olduğu gözlemlenmiştir. 2021 AYT’de Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatından 2 adet soru yer almışken bu sene de 2 adet soru sorulmuştur. Ayrıca 2021 AYT’de olduğu gibi bu yıl da nazım şekillerine ait 3 adet soru yer almıştır sınavda.

AYT’de bu yıl da geçen yıl olduğu gibi edebiyat bilgisini irdeleyen sorular dışında, paragraf bilgisi (paragrafta ana ve yardımcı düşünce) konusuna yönelik toplam 6 soru sorulmuştur.

Soruları genel anlamda değerlendirecek olursak 2020 AYT’de; ezber bilgiye dayalı değil, bilgiden çıkarım yapmayı gerektirecek yeni nesil sorular da sorulmuştu. Bu yıl ise 2021 AYT’de olduğu gibi ezber ve detay bilgiler içeren, o alana ait ana kişiler, eserler, özelliklerin yanı sıra ikinci derecede önemli kişi ve bilgilere dair sorular da sınavda yer almıştır.

2022 AYT Edebiyat sorularında müfredat dışı sürpriz bir soru yer almamaktadır.

● 2022 AYT Coğrafya Soruları
Coğrafya-1 bölümünde 6 adet, Coğrafya-2 bölümünde ise 11 adet coğrafya sorusu yer aldı. Coğrafya 1 bölümünde, 11. sınıf müfredatında yer alan yerleşmelerin özellikleri-köy yerleşmesi sorusu genel kültür bilgisi içeren kolay bir soruydu.

Kültür bölgeleri-dünya haritası üzerinde kültürel bölgelerin dağılışının sorgulandığı sorunun çeldiriciliği güçlüydü.

12. sınıf müfredatından yer alan ekstrem doğa olayları, astronomik kökenli doğal afet sorusunun çeldiricileri güçlüydü. Türkiye’de ulaşımı etkileyen faktörler-demiryolu ulaşımı gelişmişlik düzeyine sahip ülkelerin özelliklerini bilmeyi gerektiren, bu bilgileri tabloda yorumlama gerektiren bir soruydu.

Küresel iklim değişikliği, insan faaliyetlerinin iklim değişikliği üzerine etkisi sorusu küresel çevre sorununu içeren güncel bir soruydu.

Sınavda 11 ve 12. sınıflarda okutulan MEB müfredatındaki kazanımlara uygun; coğrafi olayların neden-sonuç ilişkisi, dağılış özelliği ile dünya haritaları üzerinde harita kullanma ve tanıma becerisinin önemini ortaya koyan sorular yer almaktadır.

Her iki testte de ağırlıklı olarak, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusuyla doğrudan veya dolaylı olarak bağlantılı soruların sayısı fazlaydı.

COĞ – 2
Sosyal Bilimler-2’de ise Türkiye ve dünya haritaları üzerinde bölge ve yer bilgisi sorgulandı.

11. sınıf müfredat konularından; ekosistem – karbon döngüsü, iklim değişikliği, hammadde-üretim-pazar, şehirlerin fonksiyonları-küresel etkiye sahip şehirler, dünya haritası üzerinde küresel şehirlerin yerlerinin bilinmesi önemliydi.

12.sınıf müfredat konularından; ulaşımı etkileyen doğal faktörler, bölgesel kalkınma projeleri- GAPTürk Kültürü, küresel ısınma, boğazlar ve kanallar, doğal kaynakların çevresel etkileri – Türkiye haritası üzerinde sanayileşme faaliyetleri ile doğal kaynak kullanımının fazlalığı sorgulandı.

● 2022 AYT Felsefe Soruları

Felsefe grubunda yer alan 3 felsefe, 3 psikoloji, 3 sosyoloji, 3 mantık sorusunun MEB kazanımlarına uygun olduğu hem bilgi hem yorum gerektiren sorular olduğu görülmüştür. Felsefe grubu sorularının tümünde alan bilgisine ve kavramlarına hâkim olmak gerekmektedir. Felsefe, psikoloji ve sosyoloji soruları okuduğunu anlama ve mantık yürütme ile cevaplanabilecek düzeydedir.

Felsefe alanında; epistemoloji, felsefenin oluşumu, ontoloji konularından

Psikoloji alanında; psikoloji bilimini tanıyalım, psikolojinin temel süreçleri, duyum ve algı

Sosyoloji alanında; birey ve toplum, modernleşme, toplumsal yapı

Mantık alanında; klasik mantık ve modern mantık ünitelerinden sorular gelmiştir.

Sınav sorularını incelediğimizde soruların orta zorlukta olduğunu görmekteyiz.

● 2022 AYT Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Soruları
Genel olarak AYT sorularının 2021 yılı sorularına göre kolay olduğunu, müfredat dışı sorunun yer almadığını söylemek mümkün. Soruları tek tek ele alırsak; 35, 36. sorular 11. sınıf müfredatından gelmiştir. Güçlü çeldiricisi bulunmayan bu soruların gerekli kavramları bilen öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği birer kavram sorusu olduğunu söyleyebiliriz. 37,8 38. sorular anlama ve yorumlama soruları olarak, 39. soru bir kavram sorusu olarak karşımıza çıkmakta. 12. sınıf müfredatından gelen soru ise kavram bilgisi, analitik düşünme ve yorumlamaya dayalı bir soru. 40. soru ise İslam bilimlerini kapsayan genel bir bilgi sorusuydu. Genel olarak değerlendirirsek önceki seneye göre daha kolay, çok detay bilgi içermeyen bir sınav olduğunu söyleyebiliriz.

● 2022 AYT Tarih Soruları
Türk dili ve edebiyatı ve Sosyal Bilimler- 1 testinde 25. sorudan itibaren Tarih soruları başlamaktadır. 10 sorudan oluşan bu bölümde 9. sınıf ünitelerini kapsayan soruların, öğrencilerin kavram ve kronolojik bilgisini ölçen sorular olduğu fark edilmektedir. Özellikle İlkçağ Anadolu uygarlıkları ile ilgili soruda öğrencilerin eşleştirme yapması istenirken bilgilerini de ölçmeye dikkat edilmesi söz konusudur. İslamiyet öncesi Türk tarihi ile ilgili soruda ise öğrencilerden çıkarımda bulunmaları beklenirken aynı zamanda akıl yürütme becerilerinin ölçüldüğünü de söyleyebiliriz. İslam tarihi ile ilgili soru öğrencilerin kavram bilgilerini ölçmeye yöneliktir. Sınavın tamamına bakıldığında soruların güçlüğü anlamında oldukça dengeli bir dağılım yapıldığı görülmektedir. 10. sınıf ünitelerini kapsayan soruların bilgi ve analiz düzeyinde; 12. sınıf T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ünitelerini kapsayan soruların Milli Mücadeleye hazırlık Dönemi konusunda ve iki sorunun da akıl yürütme sorusu olduğunu söyleyebiliriz. Kurtuluş Savaşı ve dış politikaya ait sorular ise bilgi düzeyinde hazırlanmıştır. Bu yıl 11. sınıf tarih ünitelerini kapsayan 17, 18, 19. yüzyıllara ait ünite konularından Sos -1 testinde soru yer almadığı görülmektedir. Ancak Sosyal Bilimler-2 bölümünde yer alan 11. sınıf müfredatına ait tarih sorusunu incelediğimizde son derece dengeli bir soru dağılımı ile karşılaşmaktayız. Bu bölümde yer alan tarih sorularının tamamına yakınının öğrencilerimizin bilgisini ölçen sorular olduğu görülmektedir.

Sonuç itibariyle bu yıl TYT ve AYT tarih sorularında hiçbir sürpriz durum ile karşılaşılmamıştır.

● 2022 AYT Matematik ve Geometri Soruları

ALAN BİLGİSİ GÜÇLÜ ÖĞRENCİLERİN, BİLGİDEN HAREKETLE YORUMA GİDEREK ÇÖZEBİLECEĞİ MATEMATİK VE GEOMETRİ SORULARI
2022 AYT Matematik sorularını incelediğimizde; soruların geçmiş yıllara göre ifadelerinin daha net ve anlaşılır olduğunu, lise müfredatına uygun ve 9, 10, 11 ve 12. sınıf konularını kapsadığını gözlemledik. Soru sayısı açısından bu yıl matematikten 27 ve trigonometri konularının da içinde olduğu geometriden 13 soru sorulmuştur. Başarı düzeyi yüksek olan öğrenciler için soruların kolay ancak ortalama bir öğrenci için soruların orta düzey olduğunu söyleyebiliriz.

Öğrencilerin lise öğrenimleri boyunca matematik konu kazanımlarını hangi ölçüde öğrendiğini kontrol edici nitelikte hazırlanmış sorulardan oluşan bu sınav, bilgiyi sorgulayıcı nitelikte olup konuyu bilen ve ortalama düzeyde çalışma yapan bir öğrencinin genellikle çözebileceği ancak birkaç seçici sorunun da yer aldığı sorulardan oluşturulmuştur.

2021 AYT’de matematikte polinomlar konusundan seçici bir soru sorulmuş ve öğrenciler bu soruda zorlanmışlardı. Yine bu yıl polinomlar konusunda seçici bir soru sorulduğu gözlenmiştir. Sınavda geçmiş yıllarda olduğu gibi birden fazla kazanımın birlikte sorgulandığı yorumlayıcı sorulara az da olsa rastlanmıştır.

2022 AYT’de içerik olarak geçmiş yıllardaki sorularla benzerlik gösteren soruların yer aldığını söyleyebiliriz. Bu sınavda matematik kazanımlarından polinomlar konusu, logaritmalı denklem çözümü sorusu ile birden fazla kazanımın yer aldığı mantık konusuna ait soruların seçici olabileceğini düşünüyoruz.

Ezbere dayanmayan, analitik düşünebilen ve matematiği tam olarak öğrenmiş, alan bilgisi güçlü öğrencilerin bu sınavda başarılı olabileceğini düşünüyoruz.

2022 AYT Geometri sorularını incelediğimizde; ışın sorusu ve çember analitiği sorusu gibi belirleyici özellikte soruların olduğunu görmekteyiz. Sınav soruları alan bilgisi güçlü olan öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği sorulardan oluşmaktadır. Tüm sorular MEB müfredatına uygun olup, okuduğunu anlayan ve bunu matematiksel biçimde ifade edebilen öğrencilerin başarabileceği bir sınav olduğu gözlenmiştir. Sorular geçen seneye göre yine benzerlik göstermektedir. Analitik geometri konularına biraz daha ağırlık verildiğini söyleyebiliriz.

● 2022 AYT Biyoloji Soruları
2022 AYT biyoloji sorularında 2021 yılında olduğu gibi 11. sınıf müfredatından 6 değil 7 soruya yer verilmiştir. Kalan 6 soru ise 12. sınıf müfredatını kapsamaktadır. Soruların tamamı müfredata uygun olup 2’si geçen yılda da olduğu gibi öğrencinin grafik yorumlama becerisi ve konuyla ilgili bilgi birikimini sentezleyerek birlikte kullanma becerisini ölçen niteliktedir.

2022 AYT biyoloji sorularının konulara göre dağılımı şöyledir:

Dolaşım Sistemi: 1 soru

Destek ve Hareket Sistemi: 1 soru

Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler (Duyu organı-kulak): 1 soru

Solunum Sistemi:1 soru

İnsanda Üreme Sistemi: 1 soru

Komünite Ekolojisi:1 soru

Populasyon Ekolojisi:1 soru

Genden Proteine (Protein Sentezi):1 soru

Genden Proteine (RNA-DNA):1 soru

Canlılarda Enerji Dönüşümleri (Hücresel Solunum):1 soru

Canlılarda Enerji Dönüşümleri (Fotosentez-Kemosentez):1 soru

Bitki Biyolojisi (Bitkisel Dokular):1 soru

Bitki Biyolojisi (Stoma):1 soru

Sorular müfredata uygun ve geçmiş yıllarda olduğu gibi genellikle öğrencilerin biyoloji bilgisini kullanma becerilerini ölçen niteliktedir. Sınavda öğrencilerin sürpriz bir soruyla karşılaşmadıklarını, soruların konu bilgisi tam ve düzenli tekrar yapan öğrencilerin beklentilerini karşılayan düzeyde olduğunu söyleyebiliriz.

● 2022 AYT Fizik Soruları
2022 AYT fizik soruları incelendiğinde soruların müfredata uygun olduğu görülmektedir. 12. sınıf müfredatından çıkan soru sayısı (8 soru) 11. sınıf müfredatından çıkan soru (6 soru) sayısından fazla olmuştur. Soruların geneline bakıldığında daha önceki senelerde olduğu gibi yine bilgi içeren bunun yanında yorum yapma kabiliyetini de ölçen bir sınav olduğu görülmektedir. 2022 TYT sınavında olduğu gibi yeni nesil sorular da AYT sınavında yerini almaya başlamıştır. Transformatör ve tıbbi görüntüleme aygıtları sorularında da görüldüğü gibi bilimin güncel hayattaki yeri vurgulanmıştır. 2022 AYT sınavı 11 ve 12. sınıf müfredatına tamamen hâkim bir öğrencinin çok iyi bir sonuç alabileceği, herhangi bir sürprizin yer almadığı bir sınavdır.

● 2022 AYT Kimya Soruları
2022 AYT kimya soruları incelendiğinde 2022 AYT sorularının MEB kazanım testlerine uygun olarak 11 ve 12. sınıf müfredatını kapsadığı görülmüştür. Bu yılki sorular sayısal ağırlıklı ve bilgiyi ölçmeye yönelik sorulardan oluşturmuştur. Formül bilgisine sahip öğrencilerin bilgileri yerine koyarak çözebileceği sorular mevcuttur. Kimya adına en seçici soru elektrokimya konusundan gelmiştir. Sorular önceki yıllardaki ÖSYM soruları ile örtüşmektedir. AYT’de öğrenciler yeterli süreye sahip olduğundan gerekli çalışmaları yapan öğrenciler soruları çözebilmişlerdir. Soruların konu dağılımı önceki yıllarla örtüşmektedir.

● 2022 YDT Soruları
2022 YDT sınavında zaman yönetimi ve analiz becerilerinin önemli rol oynadığını söyleyebiliriz.

YDT sınavında yer alan 80 adet sorunun konu dağılımı aşağıdaki gibidir:

Kelime soruları: 5 soru
Dil bilgisi soruları: 10 soru
Cloze test soruları: 5 soru
Cümle tamamlama (sentence completion) soruları: 8 soru
Okuma (reading) soruları: 15 soru
Diyalog soruları: 5 soru
Anlamca en yakın cümleyi bulma soruları: 5 soru
Verilen durumda söylenecek ifadeyi bulma: 5 soru
Paragraf tamamlama (paragraph completion) soruları: 5 soru
İngilizceden Türkçeye çeviri soruları: 6 soru
Türkçeden İngilizceye çeviri soruları: 6 soru
Anlam bütünlüğünü bozan cümle (irrelevant sentence) soruları: 5 soru

2022 YDT (İngilizce) sınav soruları konu dağılımları ve soru sayıları açısından geçen yılla benzerlik göstermektedir. Kelime ve dil bilgisi soruları düzenli çalışan öğrencilerin hiç zorlanmadan yapabileceği düzeydedir. Cümle tamamlama kısımlarının geniş kelime dağarcığına sahip öğrencilerin çok zorlanmadan tamamlayabilecekleri bir düzeyde olduğu görülmüştür.

Okuma parçaları sorularının, geniş kelime dağarcığına sahip okuma stratejilerini, özellikle çıkarım yapma becerisini geliştiren öğrencilerin yapabileceği düzeyde olduğu gözlenmiştir.

Diyalog soruları uzun olmasına rağmen içerik olarak çok zorlayıcı değildir. Anlama en yakın cümleyi bulma soruları dil bilgisi, kelime dağarcıkları ve kullanılan kelime bağlamlarının nüanslarını bilen öğrenci için zorlayıcı değildir.

Verilen durumda söylenecek ifadeyi bulma sorularının formal / informal ifadeler arasındaki farkı bilen öğrenciler için kolay düzeyde olduğu söylenebilir.

Anlam bütünlüğünü sağlayan cümleyi bulma, çeviri soruları, anlam bütünlüğünü bozan cümleyi bulma soruları üzerinden yine öğrencilerin okuma, anlama ve yorumlama becerileri ağırlıklı olarak sorgulanmıştır. Bu bölümlerdeki sorular zorluk derecesi bakımından geçen yıldan farklılık göstermemiştir.

Özetle, sınavın içerik olarak zor olmasa da zaman yönetimi, test çözme tekniği, hızlı okuma becerisi bakımından ayırt edici nitelikte olduğu görüşündeyiz.