2023 Nobel Tıp Ödülü sahiplerini buldu

2023 Nobel Tıp Ödülü sahiplerini buldu
2023 Nobel Tıp Ödülü'nü, MRNA aşıyla ilgili çalışmaları sebebiyle Katalin Kariko ve Drew Weissman kazandı.Dünyanın en prestijli ödüllerinden Nobel Tıp Ödülü, bu yılki sahibini buldu. Katalin Kariko ve Drew...

2023 Nobel Tıp Ödülü'nü, MRNA aşıyla ilgili çalışmaları sebebiyle Katalin Kariko ve Drew Weissman kazandı.

Dünyanın en prestijli ödüllerinden Nobel Tıp Ödülü, bu yılki sahibini buldu. Katalin Kariko ve Drew Weissman, MRNA aşısıyla ilgili çalışmaları nedeniyle 2023 Nobel Tıp Ödülü'ne layık görüldü.

Ödül veren kurumdan yapılan açıklamada, "Fizyoloji veya Tıp alanında 2023 Nobel Ödülü, COVID-19'a karşı etkili mRNA aşılarının geliştirilmesini sağlayan keşifleri nedeniyle Katalin Karikó ve Drew Weissman'a verildi" denildi.

BioNTech'te kıdemli başkan yardımcısı olan Karikó, Pfizer-BioNTech'in ortaklaşa geliştirdikleri COVID-19 aşısının temel aldığı mRNA teknolojisini geliştirmesi ile tanın

İsveç'in Karolinska Enstitüsü tıp üniversitesinin Nobel Meclisi tarafından seçilen bilim insanları, 11 milyon İsveç kronu (yaklaşık 27 milyon TL) para ödülünün de sahibi oldu. 

Macar biyokimyager ve bilim insanı Katalin Kariko, BioNTech'te kıdemli başkan yardımcısı olarak çalışıyor. ABD'li immünolog (bağışıklık sistemi uzmanı) ve bilim insanı Drew Weissman, Pennsylvania Üniversitesi Parelman Tıp Fakültesinde profesör olarak ders veriyor.