3 dönem tartışması alevlendi

3 dönem tartışması alevlendi
Altılı Masa’nın ortak açıklamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM’nin seçimi yenileme kararı almadığı müddetçe bir kez daha cumhurbaşkanı adayı olamayacağına işaret etmesinin ardından AKP’den art...

Altılı Masa’nın ortak açıklamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM’nin seçimi yenileme kararı almadığı müddetçe bir kez daha cumhurbaşkanı adayı olamayacağına işaret etmesinin ardından AKP’den art arda sesler yükseldi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Hukuken bir tereddüt yok. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu birinci dönemidir. İkinci defa adaylığı normal prosedürlere göre olur, Meclis’in karar almasına bu anlamda bir gerek yok. Meclis’in feshi söz konusu değildir. Seçimlerin yenilenmesi kararı alınır. Bu kararı Meclis de Cumhurbaşkanı da alabilir” ifadelerini kullandı.

UÇUM: İKİ DÖNEM KURALI GEÇMİŞE DÖNÜK İŞLEMEZ
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum’a göre de Erdoğan bu seçimde aday olabilir. Uçum, Habertürk için kaleme aldığı ‘’Cumhurbaşkanının en fazla iki kez seçilebilmesi kuralı’’ başlıklı yazıda, 2014’teki cumhurbaşkanlığı seçiminin eski, 2018’deki seçiminse yeni sistemle yapıldığını belirterek “Bir kanunun istisnai olarak geçmişe etkili olabilmesi için kanunda bu konuda açık hüküm olması gerekir” dedi. Muhalefetin, Erdoğan’ın yolunu ‘hileli’ yöntemlerle kesmeye çalıştığını iddia eden Uçum şunları söyledi: ‘’Eski sisteme göre seçilmiş Cumhurbaşkanının eski sistemdeki görev süresini yeni sistemin döneminden saymak en temel hukuk yaklaşımıyla dahi bağdaşmaz.”