3. yılında OHAL Raporu: Artık nefes alamıyoruz

3. yılında OHAL Raporu: Artık nefes alamıyoruz
Mağdurlar İçin Adalet Platformu ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, işlerinden KHK'larla ihraç edilen kişilerin anlatımlarına ve neler yaşadıklarına ilişkin 1500 sayfalık rapor hazırladı. Rapora, Türkiye’nin...

Mağdurlar İçin Adalet Platformu ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, işlerinden KHK'larla ihraç edilen kişilerin anlatımlarına ve neler yaşadıklarına ilişkin 1500 sayfalık rapor hazırladı. Rapora, Türkiye’nin 81 ilinden 3 bin 104 kişi katkı sundu.

Rapora göre KHK ile ihraç edilenler iş bulamadı, yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kaldı. Son üç yıldaki enflasyon oranlarının KHK'lileri ve yakınlarını yoksullaştırdığına dikkat çekilen rapora göre mağdur yakınlarının hane halkı gelirlerinde yüzde 60'lık bir kayıp oldu. Yine rapora göre OHAL/KHK mağdurları arasındaki işsizlik oranı ise yüzde 46 seviyesinde. Raporda üçüncü yılda psikolojik desteğe ihtiyaç duyanların sayısının da arttığına dikkat çekildi.

KHK mağdurlarının çevreleri ile birlikte 1.5 milyon kişi olduğunu belirten Gergerlioğlu, "OHAL mağduriyetini yaşayanların yüzde 99,1'i en az üniversite mezunu. Bir toplumun beline balta vurmak istiyorsanız işte bu KHK rejimini inşa edersiniz. KHK'lilerin yüzde 83'ü toplumsal dışlanma yaşamış. OHAL mağdurlarının yüzde 50'si oturduğu yeri değiştirmiş, tehcire uğramış. 15 Temmuz 2016 sonrası, işsiz bırakılan KHK/OHAL mağdurları arasında, mevcut işsizlik oranı yüzde 46’dır. Bir işte çalışanların çoğunluğu sigortasız ve/veya düşük kazançlı işlerde çalışıyor. Ankara'da Vakıflar Genel Müdürlüğünden bir bina kiralamak isteyen birisi Vakıflar Genel Müdürlüğüne başvurmuş. 'Sana kiralayamayız, daha önce KHK'li birine verdik müdür hemen çıkarın dedi, aynı şeyi yaşamayalım' demişler, yani kiracı bile olamamış" diye konuştu.

Gergerlioğlu, hazırlanan raporun Cumhurbaşkanlığına ve birçok sivil toplum kuruluşuna iletileceğini söyledi.

‘OHAL SOYKIRIMA DÖNÜŞTÜ’

Raporun sonuç bölümünde şöyle denildi:

“OHAL süreci, gelinen aşamada, kabul edilebilirlik sınırlarının çok ötesine geçmiş, sayıları 1.5 milyonu aşan Türkiye Cumhuriyeti yurttaşının bedensel ve ruhsal varlıklarının baskılanmasına ve hatta yok edilmesine yönelik bir tür adı konulmamış “sivil ölüm” daha doğru bir ifadeyle “sosyal kırım” programına dönüşmüş.”