32 yıl sonra bir ilk: YAŞ sürerken kural değişti

32 yıl sonra bir ilk: YAŞ sürerken kural değişti
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) toplandı. Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Milli Eğitim Bakanı...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) toplandı. Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz katıldı.


GÖREV SÜRESİ KARARNAMEYLE 1 YIL UZATILDI
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, bu sene itibarıyla hem yaş haddini hem de görevdeki bekleme süresini doldurmuştu. Yüksek Askerî Şura (YAŞ) toplantısı devam ederken, saat 13.00'te Resmi Gazete mükerrer sayısı yayımlandı. Mükerrer sayıda, “Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usullerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” yayınlandı.108 Sayılı Kararname ile; Cumhurbaşkanlığı'nın 3 Sayılı söz konusu kararnamesine; 9'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasının ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere, “Bu süre, birer yıllık sürelerle Cumhurbaşkanlığınca yaş haddine kadar uzatılabilir” cümlesi ilave edildi.

1990’DAN BERİ BİR İLK
Böylelikle Orgeneral Yaşar Güler, 1990'dan sonra 4 yıldan fazla Genelkurmay Başkanlığı görevini yerine getiren ilk isim oldu. Düzenlemeye göre genelkurmay başkanının yaş haddi, birer yıllık süreyle 72 yaşına kadar cumhurbaşkanı onayı ile uzatılabilecek. Bu çerçevede Orgeneral Yaşar Güler'in görev süresi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla bir yıl daha uzatıldı. Öte yandan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz emekliye ayrıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığına Orgeneral Atilla Gülhan getirildi.