40 ton mermer sütun taşıyan batık keşfedildi

40 ton mermer sütun taşıyan batık keşfedildi
İsrail kıyılarında bir dalgıç, 1.800 yıl önce Türkiye veya Yunanistan’dan çıkmış olan ve 40 ton mermer eser taşıyan bir Roma batığı keşfetti.Arkeofoii’nin haberine göre, İsrail Eski Eserler Dairesi’nin (IAA) sualtı...

İsrail kıyılarında bir dalgıç, 1.800 yıl önce Türkiye veya Yunanistan’dan çıkmış olan ve 40 ton mermer eser taşıyan bir Roma batığı keşfetti.

Arkeofoii’nin haberine göre, İsrail Eski Eserler Dairesi’nin (IAA) sualtı arkeolojisi birimi yöneticisi Koby Sharvit yaptığı açıklamada, arkeologların batığı bilmelerine rağmen “kumla kaplı olduğu için tam olarak nerede olduğunu” bilmediklerini söylüyor. Muhtemelen gerçekleşen son fırtınalar kargonun ortaya çıkmasına yardımcı oldu. Antik Roma dönemine ait gemi, süslü bitkisel desenlerle süslenmiş Korint sütunları, sütun başlıkları (sütunların en üst kısmı) ve yaklaşık 6 metre uzunluğundaki mermer sütunlar dahil olmak üzere 40 ton mermer taşıyordu. Bu gemi, Doğu Akdeniz’deki bilinen en eski deniz kargo batığı olma özelliği taşıyor.

Arkeologlar, gemi kalıntılarının konumunu ve açısını inceleyerek, geminin sığ sularda bir fırtınayla karşılaştığını ve geminin karaya oturmasını önlemek için umutsuz bir çabayla demir attığını düşünüyorlar.

Mermer sütunların nereye yerleştirilmesinin amaçlandığı belli değil, ancak tapınak veya tiyatro gibi “görkemli bir kamu binasını” dekore etmek üzere yola çıkmış olmaları muhtemel.