‘4,3 milyon aile yani 17 milyon kişi yardıma muhtaç hale geldi’

‘4,3 milyon aile yani 17 milyon kişi yardıma muhtaç hale geldi’
Yüzde 84’e ulaşan resmi enflasyon hayat pahalılığını gerçek anlamda yansıtmıyor olsa da iktidarın gururlanarak açıkladığı sosyal yardım destekleri, Türkiye’de fakirliğin ve açlık sınırına itilen kitlelerin fotoğrafını...

Yüzde 84’e ulaşan resmi enflasyon hayat pahalılığını gerçek anlamda yansıtmıyor olsa da iktidarın gururlanarak açıkladığı sosyal yardım destekleri, Türkiye’de fakirliğin ve açlık sınırına itilen kitlelerin fotoğrafını ortaya koyuyor.

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, TBMM Genel Kurulu’nda torba kanun teklifiyle ilgili yaptığı konuşmada, sosyal yardımlarda yaşanan kurumsal karmaşaya, yardıma ihtiyaç duyan yoksul sayısının artmasına, artan hayat pahalılığı karşısında sosyal yardımların miktarlarının ve çeşitlerinin yetersiz kaldığına sorunlara dikkat çekti.

CHP’li Özdemir, “Ama en ciddi olanı, bu yardımlara mahkûm ve muhtaç aile sayısının hızla artmasıdır. Resmi açıklamalara göre bugün 4,3 milyon hane yani 17,2 milyon vatandaşımız yardıma muhtaç duruma düşmüştür. Yardım miktarları ve yardım çeşitleri ise ağırlaşan ekonomik koşullarda zaten çok yetersiz kaldı” dedi. Özdemir, şunları söyledi:

“YOKSULLUK ÖTELENİYOR”

“Esnaf, üretici, emekli, genç, çiftçi, engelliler; bunlarla ilgili gerçekten vatandaşlarımızın bizden beklediği, vergi affından ziyade onların ödeme güçlüklerini giderecek ciddi düzenlemeler ya da önlemler olmalıydı ancak bu kanun teklifinde bunlar yok. Yüksek genç işsizliği, enflasyon, yüksek cari açık, kur riski, artan faiz harcamaları, para birimimizdeki değer kaybı, artan bir vergi yükü, çiftçi borçları, girdi maliyetlerindeki artış ve en önemlisi, hepimizin, bütün vatandaşlarımızın gerçekten çok büyük mağduriyet yaşadığı fiyat dalgalanmalarının nasıl giderileceğine dair herhangi bir öngörü ve çözüm bu kanun teklifinde yer almamaktadır. Peki ne içeriyor bu kanun teklifi? Siyasi iktidarın uygulamaya koyduğu yanlış ekonomik politikalar sonucu ortaya çıkan yoksullaşmayı, borçluluğu ve ekonomik dengesizlikleri bir ölçüde ötelemeyi içermektedir. Yoksullaşmayı önleyecek ve vatandaşlarımızın gerçekten sorunlarını çözecek tedbirler biz göremiyoruz bu kanun teklifinde.”

CHP milletvekili Özdemir, CHP olarak yoksulluğu yönetmeyi değil, yoksulluğu bitirmeyi vadediklerini söyledi.