6 şubat davalarının ilk cezası: 18 yıl 15 ay

6 şubat davalarının ilk cezası: 18 yıl 15 ay
6 Şubat'ta Şanlıurfa'da meydana gelen ve 34 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin de yaralandığı apartman faciasının ardından, apartmanın müteahhidi Müslüm Demirer'e 18 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.Merkezi Kahramanmaraş...
6 Şubat'ta Şanlıurfa'da meydana gelen ve 34 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin de yaralandığı apartman faciasının ardından, apartmanın müteahhidi Müslüm Demirer'e 18 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Merkezi Kahramanmaraş olan 6 Şubat tarihli depremlerde yıkılan binaların sorumluları hakkında açılan davaların ilk kararı, Şanlıurfa'da verildi.

Şanlıurfa 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu sanık müteahhit Müslüm Demirer'in avukatları ve mağdur tarafların avukatları hazır bulundu. Heyet değişikliği nedeniyle duruşmada, apartmanın enkazında yapılan bilirkişi incelemesine ilişkin raporlar ve tutanaklar okundu.

Mağdur taraf avukatları, sanık hakkında üst sınırdan hüküm verilmesini talep etti. Sanık avukatları ise sunulan mütalaayı kabul etmediklerini belirterek, aynı binanın enkazında müvekkillerinin de oğlunu kaybederek zarar gördüğünü dile getirdi.

Savcı ise esasa ilişkin mütalaasında, sanığın apartmanın inşasında mevcut standartlara göre üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmediğinin tespit edildiğini ve kusurlu bulunduğunu kaydetti.

Kararda, sanığın "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 21 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi. Oğlunu kaybetmiş olması nedeniyle cezada 1/6 oranında indirime gidilerek, sanığın 18 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası aldığı ifade edildi.

Kararda, apartmanın yapımından sorumlu 4 kişiden 3'ünün depremden önceki yıllarda hayatını kaybettiği de belirtildi. Bu karar, depremlerde yıkılan binaların sorumluları hakkında verilen ilk karar olma özelliği taşıyor.