6 yaşında evliliğe yürek yakan sorular

6 yaşında evliliğe yürek yakan sorular
BirGün yazarı Timur Soykan'ın duyurduğu Hiranur Vakfı’nda yaşanan çocuk istismarı Meclis gündemine taşındı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da açılan davaya müdahil olduğunu belirterek “mağdura her türlü hukuksal...

BirGün yazarı Timur Soykan'ın duyurduğu Hiranur Vakfı’nda yaşanan çocuk istismarı Meclis gündemine taşındı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da açılan davaya müdahil olduğunu belirterek “mağdura her türlü hukuksal destek verilecektir” açıklamasını yaptı.

Soykan’ın haberine göre, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel kızını 6 yaşındayken bir cemaat mensubu ile evlendirdi ve çocuk 6 yaşından itibaren cemaat mensubu tarafından cinsel istismara uğradı.



1998 doğumlu H.K.G. 29 yaşındaki Kadir İstekli ile 6 yaşındayken imam nikâhı ile evlendirildi. Yıllar boyunca Kadir İstekli’nin sistematik biçimde cinsel saldırısına maruz kalan H.K.G. Kadir İstekli ile 13 yaşındayken nişanlandırıldı ve 14 yaşına geldiğinde ise düğün yapılarak evlendirildi. 2012 yılında H.K.G.’ya yönelik cinsel istismar hastanede ortaya çıktı. 14 yaşındaki H.K.G.’nin ailesi zorla 17 yaşında olduğunu söyletti. Bunun üzerine savcılık kemik yaşı tespiti istedi. Hiranur Vakfı’nda çalışan Mehmet Emin Marangoz ve Kadir İstekli H.K.G.’nin yerine 21 yaşındaki bir kadını teste soktu ve bu şekilde evrak düzenletti. 18 yaşına geldiğinde resmi nikah kıyıldı.

İddianameye giren ses kaydında İstekli istismarı itiraf etti, kendisi de 6 yaşındaki kızını evlendirebileceğini ama cinsel ilişki yaşamasına müsaade etmeyeceğini söylediği duyuldu. Bu ses kaydından sonra da istismar devam etti. H.K.G 30 Kasım 2020’de İstanbul Anadolu Savcılığı’nda şikayetçi oldu. Savcılığa, ses kaydının yanı sıra fotoğraflar sundu. Fotoğraflarda 6 yaşında gelinlikli fotoğrafı, 13 yaşındaki nişan ve 14 yaşındaki düğün fotoğrafları vardı.



TUTUKLANMADILAR
30 Ekim 2022’de İstanbul Anadolu Başsavcılığı’nın iddianamesi tamamlandı. Savcı iddianamede H.K.G.’nin anne ve babasının istismara göz yumduğunu anlattı. Kadir İstekli, tarikat lideri baba Yusuf Ziya Gümüşel ile anne Fatma Gümüşel’in zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı suçunu işlediklerini belirtti. Ayrıca savcı, Kadir İstekli’ye cinsel saldırı suçundan da ceza istedi. Ancak 27 yıldan az olmayacak şekilde ceza istenmesine karşın Kadir İstekli, Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatma Gümüşel tutuklanmadı.

HDP VE TİP’TEN SORU ÖNERGESİ
HDP Şırnak Milletvekili ve Çocuk Komisyonu Eşsözcüsü Hüseyin Kaçmaz; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a; HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soru önergesi yöneltti. Önergede iddialar anlatılarak doğru olup olmadığı ve yürütülen soruşturmaların sonuçları soruldu. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de 6 ayrı bakanlığa soru sordu. Kadıgil, "İstanbul Sözleşmesi aile yapısını ve toplum ahlakını bozacak diye korkan mollaların ve onların hamilerinin, kutsal aile dedikleri buysa, o kutsal aileniz yere batsın” dedi.

“HİRANUR VAKFINI ÖVEN HABERLERE İLİŞKİN NE YAPACAKSINIZ?"
RTÜK’ün bağlı olduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Hiranur Vakfı’nı övücü haberler, düzenli olarak TGRT Haber - Türkiye gazetesinin internet sitesinde, timeturk.com ve haberler.com.tr herhangi bir cezai yaptırım uygulanıp uygulanmayacağını soran Kadıgil, Çevre , Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına Hiranur Vakfı’nın Sancaktepe Yerleşkesinin bulunduğu arazinin niteliğinin değiştirilerek Vakfa verilmesini sordu.

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ
Olaya ilişkin çok sayıda siyasi parti lideri, milletvekili, sanatçı tepki mesajları paylaştı. Öte yandan sosyal medya kullanıcıları da olayla ilgili on binlerce paylaşım yaptı.