60 yaş üstü belirsizliği

60 yaş üstü belirsizliği
Türkiye’de Çinli Sinovac firmasının geliştirdiği CoronaVac aşısının sürdürülen Faz-3 çalışmalarına ilişkin ön değerlendirme raporu, aşının güvenilir ve yüzde 91,25 oranında etkili olduğunu ortaya koydu.Türkiye’de...

Türkiye’de Çinli Sinovac firmasının geliştirdiği CoronaVac aşısının sürdürülen Faz-3 çalışmalarına ilişkin ön değerlendirme raporu, aşının güvenilir ve yüzde 91,25 oranında etkili olduğunu ortaya koydu.
Türkiye’de gönüllü 9 bin 150 kişiden 7 bin 371’inin Faz-3 çalışmalarına alınmasına rağmen ön rapor sadece 752’si gerçek aşı, 570’inin ise plasebo aşı üzerinden açıklandı.
Türkiye’deki Sinovac aşı çalışmalarının başındaki, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Akova, Türk Toraks Derneği Youtube kanalında aşı ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
Çin aşısının denemelerinin Brezilya’da Türkiye’den 2 ay daha erken başladığını söyleyen Akova, “ Biz çalışmalara 14 Eylül’de başladık. Aslında hazırlıklarımızı haziran ayında yapmıştık.” dedi. Akova, Türkiye’de Çin aşısının Faz-3 ara sonuçlarının açıklanmasının ardından kitlesel aşılamanın başlayacağını, kitlesel aşılama sırasında plasebo çalışmasının devam etmesini etik bulmadığını söyledi. Akova, Faz-3 çalışmalarının devam edip etmeyeceğine ilişkin kararın ise yakın zamanda alınacağını söyledi.
Sinovac aşısının 60 yaş üstü Faz-3 sonuçlarının olmadığını söyleyen Akova şunları söyledi:
“Biz Türkiye’de 18-59 yaş arası çalışma yürütüyoruz. Brezilya’dan 60 yaş üzerine ilişkin bir sonuç gelirse bilemiyorum. Yüzde 91,25’lik etkililik oranı 60 yaş üstünü kapsamıyor. Faz-2’de antikor üretiyor fakat bu koruyacak anlamına gelmiyor. Aşının alt gruplardaki(kronik hastalığı olanlar) etkililiği ölçüldü.”
Çin aşısının ne kadar süre antikor ürettiğine ilişkin bir veri olmadığını söyleyen Akova, “Bununla ilgili sadece Moderna aşısında veri var. 90 gün süreyle virüsü öldüren antikor ürettiğine ilişkin bir veri yayınlandı.” dedi.
Aşılama programı, Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri çerçevesinde hazırlanan dört aşamalı stratejiye göre uygulanacak. İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlar ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacak. Ancak Akova, ilk aşamaya dahil olan 60 yaş üstü kişilerde aşının etkililiğinin araştırılmadığını söyledi.