70 firma kafes yumurtasını boykot etti

70 firma kafes yumurtasını boykot etti
9. Köy Esin ÖzdemirYumurtası için kafeslerde tutulan tavuklar, yaşamlarını ayakkabı kutusu kadar alanlarda kanatlarını açmadan, hayatları boyunca toprağa hiç basmadan geçiriyor. Kurumları, tüketim anlayışlarını değiştirmek...

9. Köy Esin Özdemir

Yumurtası için kafeslerde tutulan tavuklar, yaşamlarını ayakkabı kutusu kadar alanlarda kanatlarını açmadan, hayatları boyunca toprağa hiç basmadan geçiriyor. Kurumları, tüketim anlayışlarını değiştirmek için yola çıkan “Kafessiz Türkiye” gönüllüleri açtıkları kampanyalarla, yemek fabrikalarının marketlerin tavuk ve yumurta tercihlerini değiştirdi.

Kafessiz Türkiye tarafından yayımlanan 2022 Yumurta Takip Raporu’na göre, Türkiye’de faaliyet gösteren; otel, perakende, kafe/restoran, gıda üreticisi ve yemek servisi sektöründen 51 firma, kafessiz yumurta taahhüdü verdi. Bugüne kadar bu sözü veren 70’i aşkın firma seri yumurta üretebilmek için tavukları yaşamları boyunca kafeste tutan üreticileri boykot edecek.

 “TAVUK BAŞINA YAKLAŞIK  BİR A4 KAĞIDI KADAR ALAN DÜŞÜYOR

Kafessiz Türkiye’nin Kampanya Direktörü İlkim Özbek, endüstriyel kafeslere mahkum edilen tavukların yaşadığı sorunları 9.Köy’e anlattı:

 “Türkiye’de yumurtası için yetiştirilen 120 milyon tavuğun yaklaşık 100 milyonu, tavuk başına yaklaşık bir A4 kağıdı kadar alan düşen daracık endüstriyel kafeslerde tutuluyor. Tel kafese hapsedilen bir tavuk, tüm ömrünü kanatlarını bile rahatça açamadığı bir alanda geçiriyor. Toprağa basma, temiz hava soluma, eşelenme, tüneme gibi doğal içgüdülerini gerçekleştiremiyor. Kapalı alanda amonyak solumaktan ciğerleri yanıyor. Sürekli ayaklarını demir tellere basmaktan ve teller arasından yemek yemekten vücudu yaralanıyor. Aynı kafesi paylaştığı diğer stresli tavuklar tarafından yaraları gagalanıyor. Doğal ihtiyaçları ve duyguları olan bir canlı olduğu gerçeği yok sayılıyor ve sürekli eziyet görüyor.”

KAFES YUMURTASINI REDDETMEK EZİYETİ BİTİRECEK

Büyük markaların kafeslerden gelen yumurtaları reddetmesinin önemine değinen Özbek, “Büyük bir markanın ürünlerinde kafes yumurtası kullanmayacağı kararını vermesi, on binlerce hayvanın tel kafeslerden kurtulması anlamına geliyor. Bu yüzden kafes yumurtacılığını sona erdirmenin en etkili yolu kurumsal kampanyalar. Bizim tüketiciler olarak markalardan kafes yumurtası satın almayı reddetmelerini ve hayvan eziyetine ortak olmamalarını talep etmemiz gerekiyor” dedi.

“70’TEN FAZLA MARKA, KAFES EZİYETİNE KATKI VERMEYECEĞİNE SÖZ VERDİ”

Tüketicinin talebi doğrultasında, kafes eziyetini terk eden marka sayısının hızla arttığını belirten Özbek, şöyle devam etti:

“Şu anda ülkemizde faaliyet gösteren 70’ten fazla marka, kafes eziyetine katkı vermeyi terk edeceğini taahhüt etmiş durumda. Bunların arasında Metro Marketleri ve CarrefourSA gibi büyük perakendeciler, Özsüt ve Beyaz Fırın gibi pastane zincirleri, Anemon ve Dedeman gibi yerli otel zincirleri, Koç Holding’e ait Tat Gıda ve Divan gibi markalar var.”

KAFES YUMURTASI İLE GEZEN TAVUK YUMURTASININ SAĞLIĞA ETKİSİ

Ege Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Esra Ersoy Ömeroğlu da kümes hayvanlarına verilen yemlerin ve antibiyotiklerin insan sağlığına olan etkisini anlattı:

 “Hayvan yetiştiriciliğinin yapıldığı çeşitli üretim tesisleri dikkate alındığında, özellikle kümes hayvanlarında antibiyotik kullanımı göze çarpmaktadır. Burada amaç, kümes hayvanlarının bağışıklık sistemini güçlendirerek kuşların büyümesini ve sağlığını önemli ölçüde iyileştirmektir. Ancak yetiştiricilik esnasında kullanılan antibiyotik karkaslarda birikmekte ve gıda olarak tüketen diğer canlı gruplarının da bünyesine girmesine neden olmaktadır. Bu durumda karşımıza gıdalarda var olan antibiyotik kalıntısı problemi çıkmaktadır. Çünkü antibiyotik kalıntılarının insan vücudunda birikmesi sonucunda; alerjik reaksiyonlar, ikinci beynimiz olarak kabul edilen bağırsaklarımızda bulunan mikrobiyota dengesinde değişkenlik ve bazı durumlarda antibiyotik direnci dahi gözlemlenebilmektedir.”