78 bin yıllık mezar meydana çıktı

78 bin yıllık mezar meydana çıktı
Kenya’nın güneydoğusunda bulunan Panga ya Saidi mağarasındaki kazıda, yaklaşık 78 bin yıl önce defnedilmiş 3 yaşındaki bir çocuğa ait mezar bulundu. Buluntular, kıtadaki en eski mezar olduğunu ortaya koyuyor. Mezar, binlerce...

Kenya’nın güneydoğusunda bulunan Panga ya Saidi mağarasındaki kazıda, yaklaşık 78 bin yıl önce defnedilmiş 3 yaşındaki bir çocuğa ait mezar bulundu. Buluntular, kıtadaki en eski mezar olduğunu ortaya koyuyor. Mezar, binlerce yıl öncesinin defin ritüellerine de ışık tutuyor.
MEZARDAN ÇIKARILMASI 4 YIL SÜRDÜ
“Nature” dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 2013 yılında yapılan kazı sonrası ilk parçalar keşfedildi. Arkeologların, oldukça hassas durumdaki kemikleri zarar vermeden çıkarmaları yaklaşık 4 yıl sürdü.
Kemiklerin bulunduğu bölgeyi, 40 santimetre çapında ve 13 santimetre derinliğinde bir blok halinde çıkartarak koruyucu malzemelerle kaplayan arkeoloji ekibi, bloku incelenmesi için Nairobi Ulusal Müzesi’ne gönderdi.
YAS AYİNİ YAPILMIŞ
Araştırmacılar çocuğa Svahili dilinde “çocuk” anlamına gelen Mtoto adını verdi. Çocuğun bacaklarını göğsüne kadar çekerek yan yatırıldığı belirlendi. Köprücük kemiği ve üstteki iki kaburga, bir kefenle sıkıca bağlanmış bir gövdeye özgü şekilde yer değiştirmişti.
Ekip, Mtoto’nun kafasında, başı yastığa yerleştirilmiş bir cesedin karakteristik eğimini de gözlemledi. Bu, topluluğun bir yas ayini gerçekleştirme ihtimalini gösteriyor. Bu iki durum, kasıtlı bir cenaze törenine işaret etti.