8 Mart gelmeden yasakları geldi

8 Mart gelmeden yasakları geldi
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla her yıl kadına yönelik şiddet ve kadın haklarında gerilemeyi protesto niteliğinde etkinlikler ve İstanbul başta olmak üzere birçok kentte gece yürüyüşleri düzenleniyor. Son yıllarda...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla her yıl kadına yönelik şiddet ve kadın haklarında gerilemeyi protesto niteliğinde etkinlikler ve İstanbul başta olmak üzere birçok kentte gece yürüyüşleri düzenleniyor. Son yıllarda özellikle İstanbul’da yapılan gece yürüyüşüne polis müdahale ediyor. Bu sene de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gelmeden yasakları geldi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) Pazartesi günü yaptığı açıklamayla ülke genelinde sadece izinli şekilde 8 Mart etkinliği yapılabileceğini duyurmasının ardından İstanbul Valiliği de Taksim Meydanı’nda kadınlara izin verilmeyeceğini açıkladı.

Bunun üzerine 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nün sosyal medya hesabı aracılığıyla “Her yıl tüm engellere rağmen 8 Mart’ta haklarımıza, hayatlarımıza, var oluşumuza, eşitliğe, emeğimize sahip çıkmak için feminist gece yürüyüşündeyiz. 19 yıldır yürüdük, 20’nci yılda da yürüyeceğiz” tepkisi gösterildi. Pek çok kadın örgütü yasaklamalara rağmen yürüyüşlerde buluşma çağrısı yaptı.

İZİNSİZ YERDE ETKİNLİĞE MÜSAADE EDİLMEYECEK
Emniyet Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada belirlenen yer ve güzergâhlar dışında, “yasaya aykırı şekilde eylem yapılmasına” izin verilmeyeceğini duyurdu.

EGM, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 18 Şubat’tan bu yana 46 ilde 15 bin 574 kişinin katıldığı 174 etkinlik düzenlendiğini ve bu etkinliklerde 12 kişi hakkında yasal işlem başlatıldığını duyurdu. EGM, bugün ve yarın belirlenen yer ve güzergahlar dışında yasaya aykırı şekilde eylem yapılmasına da izin verilmeyeceğini bildirdi.

BEYOĞLU’NDA YÜRÜYÜŞ YASAK
EGM’nin açıklaması sonrasında İstanbul Valiliği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Beyoğlu’nda toplantı, yürüyüş, basın açıklaması yapılmasına izin verilmeyeceğini bildirdi.

ULUSLARASI AF ÖRGÜTÜ DE TEPKİLİ

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü de İstanbul Valiliği tarafından Pazartesi günü ilan edilen yasağı hukuksuz olarak niteledi.

Örgüt açıklamasında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde haklarını talep etmek için sokaklarda olmak isteyenlerin barışçı protesto hakkının güvence altına alınması çağrısı yaptı. Af Örgütü, konulan yasağın, uluslararası hukuk ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası tarafından korunan ifade ve toplanma özgürlüğü haklarının belirsiz nedenlerle, orantısız, hukuka aykırı ve keyfi olarak engellendiğine dikkat çekti.