8. Yargı Paketi, Resmi Gazete'de yayımlandı

8. Yargı Paketi, Resmi Gazete'de yayımlandı
2 Mart'ta Meclis'te kabul edilen 8. Yargı Paketi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.8. Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7499 sayılı Kanun, Resmi Gazete'de...
2 Mart'ta Meclis'te kabul edilen 8. Yargı Paketi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

8. Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7499 sayılı Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı.

AKP tarafından Meclis'e sunulan, Türk Ceza Kanunu'na (TCK) yeni düzenlemeler getiren 8. Yargı Paketi, TBMM Genel Kurulu'nda üç gün süren görüşmelerin ardından 2 Mart'ta kabul edilmişti.

Kanunun; hükmün açıklanmasının geri bırakılması, İcra ve İflas Kanunu, istinaf istemi ve sürelerinde değişiklik, adli para cezalarında artış gibi düzenlemeler içeren 17 maddesi ise 1 Haziran'dan itibaren yürürlüğe girecek.

OHAL'de geçici kurulan komisyon kalıcı olacak

Adalet Bakanlığı bünyesinde OHAL'de geçici bir süreliğine kurulan Tazminat Komisyonu da Kanun'a göre 1 Haziran'dan itibaren kalıcı hale getirilecek. Makul sürede yargılanma hakkının ihlali iddialarıyla ilgili manevi tazminat taleplerini de Tazminat Komisyonu karara bağlayacak. Yapılan müracaatlar hakkında 9 ay içinde karar verilecek.

Kanundaki, en dikkat çeken düzenlemelerden biri ise AYM'nin eylül ayında iptal ettiği, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 220/6 maddesinde yer alan, "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" fiiline ilişkin olmuştu Yeni düzenlemede “somut gerekçeler olmalı” denilen ve ‘örgüt adına’ kavramının belirsizliğine dikkat çekilen AYM kararı dikkate alınmamış ve bu fiil müstakil bir suç sayılmıştı.

'Örgüt adına suç işleme'

Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla, ‘örgüt adına suç işleme" fiiline getirilen yeni düzenleme de yürürlüğe girdi. Buna göre, "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç" işlediği iddia edilen kişi, ayrı ayrı cezalandırılacak. Suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilecek.

Kanun teklifinde yer alan, "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt, silahlı örgüte silah sağlama, terörizmin finansmanı suçlarının bir şirketin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı halinde yargı mercilerince kayyım atanmasına karar verildiği takdirde, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kayyım olarak atanabilmesini" içeren düzenleme, muhalefetin kabul edilen değişiklik önergesiyle teklif metninden çıkarılmıştı.