8 yıl oldu: Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı

8 yıl oldu: Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı
10 Ekim katliamın üzerinden geçen 8. yılda katliamda yaşamını yitirenler Ankara’da anılıyor. 10 Ekim Barış Derneği'nin çağrısıyla Ankara Gar önünde yürüyüş yapıldı10 Ekim 2015 tarihinde Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi...

10 Ekim katliamın üzerinden geçen 8. yılda katliamda yaşamını yitirenler Ankara’da anılıyor. 10 Ekim Barış Derneği'nin çağrısıyla Ankara Gar önünde yürüyüş yapıldı

10 Ekim 2015 tarihinde Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi için Ankara Garı önünde IŞİD'in düzenlediği bombalı saldırı ile 103 kişinin hayatını kaybettiği katliamın üzerinden sekiz yıl geçti.

Hayatını kaybedenlerin yakınları, yaralananlar, meslek örgütleri ve siyasi parti temsilcileri Ankara Garı önünde katliamın yıl dönümünde, saat 10.04'te basın açıklaması gerçekleştirmek üzere bir araya geldi.

Anmanın başlamasıyla 10 Ekim Derneği eski Başkanı İhsan Seyhan "Burada katiller tarafından göz göre göre 103 arkadaşımız katledildi. Katilleri tanıyoruz katilleri biliyoruz. Adalet sarayında iğneyle adalet arıyoruz” dedi. Ardından katledilenler için saygı duruşu gerçekleştirildi. Katledilenler ismi tek tek anıldı.

Basın açıklaması okundu

10 Ekim Derneği adına okunan açıklamada "Boyun eğmedik. Diz çökmedik. 104 kardeşimizle hemhal olmaya geldik. Onlara selam olsun. Sekiz yıldır adalet peşindeyiz. Adalet istiyoruz. Adalet ve barış talebimiz bir kez daha tekrarlanıyor. Yargılama sürecinde ortaya çıktı ki devletin güvenlikle ilgili tüm kurumlarının bildiği bir katliam adım adım yanımıza yaklaşmış. Adalet gerçek anlamda tesis edilsin diye çaba gösterdik. İstihbarat raporları görmezden gelindi. Barış diye haykırmanın ne demek olduğunu biliyoruz. Şenyaşar ailesi ile 10 Ekim ailelerinin çığlığı aynıdır. Suruç ailelerinin Roboski ailelerinin çığlığı aynıdır. 104 kardeşlerimiz bize ömürlerini borç olarak bıraktılar. Bu borç barış mücadelemizle ödenecek bir borçtur" denildi.

KESK: IŞİD’e yol verildi

Ardından KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik konuştu. Bozgeyik, "10 Ekim'de tüm Türkiye haklarıyla birlikte alanlardaydık. Tek adam rejimi IŞİD çetelerine yol vererek bu suçun ortağıdır. Bu katliama yol veren kamu görevlileri yargı karşısına çıkmadı" dedi.

DİSK: Sözümüz barış

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Ölen arkadaşlarımızın her biri bizim mücadele arkadaşımız. Sekiz yıl önce bu meydanda yaşadıklarımız bugün bize yaşatılmaya çalışılan Türkiye'ye giden taşlarındandı. Bu ülkede demokrasinin kırıntılarının ortadan kaldırıldığı Türkiye'yi yarattılar. Dava sürecinde yaşananlar, hiçbir gerçek sorumlunun yargılanmaması sürecin ne olduğunu ortaya koyuyor. Yitirdiğimiz yoldaşlarımıza sözümüz barıştır" diye konuştu.

Özel: Canlı bomba için koridor açıldı

10 Ekim Ankara Gar Katliamının 8’inci yıldönümünde Ankara Garı önünde yapılan anma törenine CHP Genel Başkan Adayı Özgür Özel de katıldı.

Anıta karanfil koyan Özel, yaptığı açıklamada, “Hepiniz duydunuz, arka tarafta bir anne ağlıyor. 8 yıldır bir anne durmadan ağlar mı? Bu meydanda hayatını kaybedenlerin aileleri 8 yıldır adalete ulaşamadıkları için haykırıyorlar. Gözlerinde yaş kalmadı, sesleri kısıldı. Halen ağlıyorlar ve onların seslerini duyan yok. Biz her ay bu mahkemeyi takip ediyoruz. Mahkemede bir tane kamu görevlisi yargılanmıyor. O gün katliamın haberini aldığında sırıtan bakan, halen daha bürokrasinin en üst noktalarına kadar tırmandı, tırmandırılmaya devam ediyor” dedi. Özel, şunları kaydetti:

“Buraya aileler ilk sene olduğu gibi 3 güvenlik çemberinden geçerek ulaştılar. Oysa 8 yıl önce o gün iki tane canlı bomba görünmez bir koridor açılarak buraya ulaştırılmıştı. Sınırdan buraya gelene kadar bir yerde durdurulmadılar, bir yerde aranmadılar. Bu eylemi yapmalarına engel olacak koruma mekanizmalarının hiçbir tanesi çalıştırılmadı. Görünmez bir el onları sırtlarından buraya kadar ittirdi ve burada kendilerini patlatmaları sağlandı. O süreci unutmayalım. O gün güya tarafsız olduğu söylenen cumhurbaşkanı, bugünkü partili cumhurbaşkanı, ülkenin tarafsız cumhurbaşkanıydı. Partisi ilk kez seçimleri kaybetmişti, başka bir iktidar mümkündü. İktidardan gidiyorlardı. Bugünkü ittifak ortakları sanki bir yerden düğmeye basılmışçasına o imkanın önünü kapattı. Sonra bu ülkeye yaşadığı en kanlı terör dönemi yaşattırıldı. Görünmez eller bu ülkeye korkuyu, cinayetleri yaşatırken, birileri de oylarının arttığını söylüyordu. Ve korkunç bir kaos ve korku dönemi 7 Haziran’da iktidarı kaybetmiş birilerinin arkasına korkan kalabalıkları yeniden toplandı. Halen kurtulamadığımız bu iktidarın taşları bu meydanlarda atıldı. Bugün halen daha o iktidar, ülkeyi AİHM kararlarına uymadan, anayasayı ihlal ederek, işine gelmeyen mahkeme kararlarını saymadan, baskıcı bir rejimi uygulayarak devam ediyor. Bu meydana gelmeyenler, burdaki anıtı yaptırmayanlar, bu acıyı unutanlar, mahkemede birilerini kollayanlar unutulmasın, görülsün. Buradaki insanların sesine ses olmadan, mahkeme salonlarını doldurmadan, bu iktidardan da bu yaşananlardan da bu acılardan da kurtulamayacağımızı, meydanları boş ve sahipsiz bırakırsak, ülkeye de sahip çıkamayacağımızı buradan Türkiye kamuoyuna hatırlatmak istiyoruz. Hatıralarının önünde saygıyla eğiliyoruz.”