9. Trans Onur Yürüyüşü Harbiye'de gerçekleştirildi, biri çocuk 8 kişi gözaltına alındı

9. Trans Onur Yürüyüşü Harbiye'de gerçekleştirildi, biri çocuk 8 kişi gözaltına alındı
9. Trans Onur Yürüyüşü kapsamında İstanbul Harbiye'de yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirildi. Taksim'de gösteri yapmak isteyen LGBTİ+ bireyler, valilik kararı ve polis engeliyle karşılaştı. Saat 17.00’de başlaması...

9. Trans Onur Yürüyüşü kapsamında İstanbul Harbiye'de yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirildi. Taksim'de gösteri yapmak isteyen LGBTİ+ bireyler, valilik kararı ve polis engeliyle karşılaştı.

Saat 17.00’de başlaması planlanan Trans Onur Yürüyüşü için sabah erken saatlerden itibaren Taksim’e çıkan bütün yollara barikatlar kuruldu. Yürüyüşün başlayacağı saatte, göstericilere polisler tarafından Şişli Kaymakamlığı imzalı yasak kararı gösterildiği öğrenildi.

TIKLAYIN: Onur Yürüyüşü nedeniyle Taksim Meydanı barikatlarla kapatıldı

1'i çocuk, 8 kişi gözaltına alındı

Harbiye'de gerçekleştirilen yürüyüş ve basın açıklamasının ardından Yusuf isimli trans birey ters kelepçeyle gözaltına aldı. O anların görüntülerini Gazeteci Zeynep Kuray, "Harbiye'nin ara sokaklarında adeta trans avına çıkan polis, taksiye binen Yusuf isimli transı ters kelepçeleyerek işkenceyle gözaltına aldı" notuyla sosyal medyada paylaştı.


Dağılan grubu takip eden polis Dolapdere’de alanı terk etmeye başlayan bir grubu ters kelepçeyle gözaltına aldı. Kalabalığı dağıtmaya çalışan polis ekipleri, yürüyüşe katılan ve birisi 18 yaş altında olan 8 kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltılar yapılırken kayıt almak isteyen basın emekçileri de polis müdahalesiyle karşılaştı. Polis ekipleri transları abluka altına alırken basın emekçilerinin alana girmesine izin vermedi. Basına ve eylemcilere sert tavırlarıyla tanınan İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hanifi Zengin'in de alandaki polisler arasında yer aldı.

YSP'li iki vekil de yürüyüşe katıldı

Yürüyüşe Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki ve İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk da katıldı. Saki, Harbiye'deki yürüyüş ve gözaltılardan sonra yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bugün Taksim'de yapılması gereken Trans Onur Yürüyüşü, polisin adeta bir işgalci kuvvet gibi Taksim'in her tarafını işgal etmesi nedeniyle Taksim'de yapılamadı. Polis şiddeti gecikmedi, arkadaşlarımızı işkence altında gözaltına aldılar. Avukatlar ilgileniyor, biz de biraz sonra gideceğiz. LGBTİ+'ların mücadelesi, her birimizin mücadelesi."