“HASARLAR KALICI OLABİLİR”

“HASARLAR KALICI OLABİLİR”
Orataya çıkalı aylar oldu ama hala uzmanlar virüsü anlamaya ve virüsün yol açtığı etkileri ortaya koymaya çalışıyor. Çinli bilim insanları, koronavirüsün (Covid-19) durumu ağır olan hastaların yaklaşık yarısında; tüm...

Orataya çıkalı aylar oldu ama hala uzmanlar virüsü anlamaya ve virüsün yol açtığı etkileri ortaya koymaya çalışıyor. Çinli bilim insanları, koronavirüsün (Covid-19) durumu ağır olan hastaların yaklaşık yarısında; tüm Covid-19 vakalarının ise 3’te birinde beyin ve sinir sistemine zarar verdiğini ortaya koydu.
Koronavirüsün yol açtığı nörolojik hasarları değerlendiren BEYİNDER Başkan Yardımcısı ve Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilcan Kotan Dündar, “Artan bilgi ve deneyimlerimiz, koronavirüs hastalığının her zaman solunum yolu ile sınırlı kalmadığını, nörolojik hastalıkları ortaya çıkarabileceğini ve bazen bu hasarların kalıcı olduğunu ortaya koydu” açıklamasında bulundu.
NÖROLOJİK BULGULAR HASTALIĞIN ŞİDDETİYLE İLİŞKİLİ
Dündar “Artan kanıtlar, hastaların yüzde 36’sında yani her 3 hastanın birinde nörolojik tutulum olduğunu ortaya koydu. Koku ve tat kaybı görülen korona hastalarında; her dört olgudan birinin semptomsuz, dört olgudan birinin erken evrede, dörtte birinin hafif bulgulu, dörtte birinin ise ağır bulgulu olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.
Doç.Dr. Dündar “Korona hastalığına eşlik eden sinir sistemi hastalıklarının bir kısmı tam veya kısmi sekelle (bir hastalıktan sonra yerleşip kalan işlev veya doku bozukluğu) iyileşiyor ve kalıcı fonksiyon kaybına neden olabiliyor” sözleriyle hastalığın sonuçlarına ilişkin gözlemlerini paylaştı.