Berlin ”PCR” listesine Türkiye’yi de ekledi

Berlin ”PCR” listesine Türkiye’yi de ekledi
Daha öncesinde Türkiye’nin koronavirüs testlerini tanımayacağını ve Türkiye’den gelen herkesi karantinaya alacağını açıklayan Almanya, kararından geri adım attı. Koronavirüs testlerinin geçerli sayıldığı ülkeler listesine...

Daha öncesinde Türkiye’nin koronavirüs testlerini tanımayacağını ve Türkiye’den gelen herkesi karantinaya alacağını açıklayan Almanya, kararından geri adım attı. Koronavirüs testlerinin geçerli sayıldığı ülkeler listesine Türkiye de eklendi.


Alman Federal Kurumu Robert Koch Enstitüsü daha önce yaptığı açıklamada Türkiye’de son 48 saat içerisinde koronavirüs testi yaptıranların testlerini geçerli saymayacağını, Türkiye’den gelen herkesin karantinaya alınacağını açıklamıştı. Alman Yüksek İdare Mahkemesi “Herkesi rastgele karantinaya alamazsınız. En azından kuvvetli şüphe lazım” diyerek karantina kararını iptal ederken, enstitü de sonradan yaptığı güncelleme ile testi kabul edilecek ülkeler listesine Türkiye’yi de ekledi.
Arnavutluk, Çad, Filistin ve Uganda gibi ülkelerin olduğu listenin ilk halinde Türkiye’nin yer almaması dikkat çekmiş, tepkilere neden olmuştu.
Ülkeye girişte son 2 gün içinde yapılmış korona testinden negatif sonuç alanlar karantina uygulamasından muaf tutulurken, PCR testinin geçerli sayılması içinse raporun listede yer alan ülkelerden alınması şart koşuldu. 80’den fazla ülkenim yer aldığı listeye Türkiye sonradan dahil edildi.
Yeni değişiklikle birlikte Türkiye’den Almanya’ya gidecek kişiler test yaptırdıysa karantinaya girmeyebilecekler.


Raporun geçerliliği için listedeki ülkelerden alınmış olmasıyla birlikte PCR testinin, ISO 15189 veya ISO / IEC 17025 sertifikalı olması gerektiği ifade edildi.