AB için öncelik insan hakları Ankara içinse göçmen anlaşması

AB için öncelik insan hakları Ankara içinse göçmen anlaşması
Avrupa Birliği’nin (AB) en üst düzey iki yetkilisi AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Ankara’da görüştü. AB Konseyi Başkanı Charles...

Avrupa Birliği’nin (AB) en üst düzey iki yetkilisi AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Ankara’da görüştü. AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.
‘DÜRÜST BİR GÖRÜŞME YAPTIK’
Michel, Ankara temaslarına ilişkin değerlendirmesinde, “Erdoğan’la AB-Türkiye ilişkilerinin geleceğine ilişkin dürüst bir görüşme yaptık” dedi. Michel, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının endişe yarattığını belirtti.
Doğu Akdeniz’deki gerilimin yatışmasının olumlu olduğunu kaydeden Michel, bu durumun güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Michel, AB Konseyi’nin Türkiye’yle ekonomik işbirliği konusunda ön çalışmalara başlanması için AB Komisyonu’na çağrıda bulunduğunu da ekledi. Michel, “Libya’daki tüm yabancı savaşçılar çekilmeli” açıklamasını da yaptı.
‘İNSAN HAKLARI MÜZAKERE EDİLEMEZ’
Von der Leyen ise Erdoğan ile ilişkilere yeni bir ivme kazandırmak için görüştüklerini söyledi ve Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinden derin endişe duyduğunu belirtti. Von der Leyen açıklamasında, “Temel haklar ve hukukun üstünlüğü hayati önemde. İnsan hakları müzakere edilebilir değildir. AİHM kararları Kavala ve Demirtaş’la ilgili nettir. Türkiye’nin AİHM kararlarına uyması önemlidir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’dan açıklama

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan’ın Michel ve Von Der Leyen’i kabulüne ilişkin, “Göç mutabakatının güncellenmesi, Gümrük Birliği’nin yenilenmesi, Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması, halklar arası temaslar ve üst düzey siyasi istişareler konularının gündeme geldiği görüşmede, AB’nin pozitif gündemi destekleyecek somut adımlar atması gerektiği belirtildi” dedi. Kalın’ın açıklaması şöyle:
“Türkiye’de devam etmekte olan davalarla ilgili hukuki sürece herkesin saygı göstermesi gerektiği açık bir şekilde ifade edildi. Toplantıda ayrıca bazı üye ülkelerin Türkiye-AB ilişkilerini esir almasına müsaade edilmemesi gerektiğinin önemi vurgulandı.”
“Çeşitli mecralarda dile getirilen Türkiye›nin İstanbul Sözleşmesi›nden ayrılması konusunda da Sayın Cumhurbaşkanımız konuya açıklık getirerek, kadına karşı şiddetin küresel bir sorun olduğu ve bu şiddetin her türüyle mücadeleye kararlılıkla devam edileceğini belirtti. Mevcut yasalar çerçevesinde hukuki mekanizmaların daha da güçlendirilerek kadına karşı şiddetle mücadelede çok daha etkin neticelere ulaşılacağı ifade edildi.»