AB, “Onurlu dönüş” istiyor

AB, “Onurlu dönüş” istiyor
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Meyer-Landrut, Ankara’daki CerModern Sanat Galerisi’nde “Avrupa Günü” dolayısıyla basın toplantısı düzenledi.Türkiye’nin en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği...

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Meyer-Landrut, Ankara’daki CerModern Sanat Galerisi’nde “Avrupa Günü” dolayısıyla basın toplantısı düzenledi.

Türkiye’nin en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yaptığını vurgulayan Meyer-Landrut, “Bu, bizim Türkiye’yi gerçekten takdir ettiğimiz bir çalışma. Suriye’deki kriz 11 yıldan uzun zaman önce başladı ve bu bütün göç krizi de uzun yıllardır devam ediyor. Bu konu devamında ne gelecek, ne olacak, Suriye’ye geri dönüş mümkün olacak mı konuları tartışılıyor. AB, güvenli ve onurlu dönüşten memnun olur tabii ki” dedi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin bu tür dönüşleri denetleyen kuruluş olduğunu söyleyen Meyer-Landrut, geri dönüş mümkün hale gelirse Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Avrupa’dan Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönebileceğini ve bunun olmasından memnun olacaklarını vurguladı.

Avrupa Parlamentosunun Osman Kavala’nın mahkumiyetine ilişkin açıklamasına yönelik soruya da yanıt veren Meyer-Landrut, “Türkiye, Avrupa Konseyinin bir üyesi ve dolayısıyla Avrupa Konseyinin kararlarına diğer ülkeler gibi uyması bekleniyor. Bu gelişmeler tabii ki ilerleme raporuna yansıtılacaktır” dedi.

Meyer-Landrut konuşmasının ardından sanatçı Uğur Gallenkuş’un “Paralel Evrenler” sergisinin açılışını yaptı.