AB: Rusya’nın sevkiyatı düşürmesi siyasi bir karar

AB: Rusya’nın sevkiyatı düşürmesi siyasi bir karar
Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın Kuzey Akım üzerinden doğal gaz sevkiyatını düşürmesinin siyasi bir karar olduğunu bildirdi.AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, üye ülkelerin enerji bakanlarının Brüksel’deki...

Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın Kuzey Akım üzerinden doğal gaz sevkiyatını düşürmesinin siyasi bir karar olduğunu bildirdi.

AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, üye ülkelerin enerji bakanlarının Brüksel’deki toplantısı öncesinde açıklamalarda bulundu. Rusya’dan Avrupa’ya doğal gaz sevkiyatındaki düşüşün teknik nedenlere dayanmadığını belirten Simson, “Bu siyasi gerekçeli bir adım ve buna hazır olmalıyız” dedi.

Simson, “Bu nedenle gaz talebimizi önceden azaltmak akıllıca bir stratejidir. Hemen harekete geçmeliyiz” ifadesini kullandı.

Simson, hali hazırda Avrupa’nın doğal gaz depolarının yüzde 66 seviyesinde dolu olduğunu hatırlatarak, depoların doldurulmasının önemli olduğunu, bu gazın gelecekte arz ve talep arasındaki boşluğu dolduracağını anlattı.

Rus enerji şirketi Gazprom, dün Rus gazını Almanya üzerinden Avrupa’ya taşıyan hatlardan Kuzey Akım doğal gaz boru hattı için kullanılan Portovaya kompresör istasyonundaki Siemens türbin motorunun teknik nedenlerden ötürü durdurulduğu ve bu nedenle hat üzerinden sevk edilen doğal gaz miktarının azalacağını duyurdu.

Gazprom, 15 Haziran’da da Siemens’e ait bir türbinin Kanada’da yapılan bakımlarının ardından Rusya’ya geri teslim edilmediği gerekçesiyle Kuzey Akım üzerinden doğal gaz sevkiyatını yüzde 60.