AB ülkeleri zor da olsa petrol ambargosunda uzlaştı

AB ülkeleri zor da olsa petrol ambargosunda uzlaştı
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleri, Brüksel’deki zirvede, Rusya’ya karşı petrol ambargosu konusunda kısmen uzlaşma sağladı. İlk yapılan açıklamalarda uzlaşma sağlanamadığı ifade edilmişti. Ancak Avrupa Konseyi Başkanı...

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleri, Brüksel’deki zirvede, Rusya’ya karşı petrol ambargosu konusunda kısmen uzlaşma sağladı. İlk yapılan açıklamalarda uzlaşma sağlanamadığı ifade edilmişti. Ancak Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, ilerleyen saatlerde Twitter hesabından yaptığı bir açıklamayla kısmi bir anlaşma sağlandığını ifade etti.

VOA’nın haberine göre, Konsey Başkanı Charles Michel, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Rus petrolünün AB’ye satışına yasak konusunda anlaşma sağlandı. Bu yaklaşık olarak Rusya’dan yapılan petrol ithalatının üçte ikisini kapsıyor ve Rusya’nın savaş makinesine giden büyük bir finans kaynağı böylece kesiliyor” dedi.

Michel ayrıca mevcut yaptırım kararları çerçevesinde Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın uluslararası para transfer sistemi SWIFT’ten çıkarılması, Rus hükümeti tarafından işletilen 3 TV kanalının yayınlarına AB ülkelerinde son verilmesi ve savaş suçuna karıştıkları gerekçesiyle bazı Rus vatandaşlarının da yaptırımlar listesine alınmasına da karar verildiğini duyurdu.

“YAPTIRIMLARA UYUN” ÇAĞRISI
Avrupa Birliği liderleri, yıl sonuna kadar Rusya’dan petrol ithalatının yüzde 90’ına yasak getirecek 6’ncı yaptırım paketi konusunda anlaşma sağlarken, tüm AB ülkelerine Rusya’ya yönelik yaptırımlara uymaları çağrısında bulunuldu.

Brüksel’de yapılan AB liderler zirvesinin ardından açıklanan sonuç bildirgesinde, yaptırımları aşmaya veya Rusya’ya başka yollarla yardım etmeye yönelik her türlü girişimin durdurulması istenirken, Rusya’ya yönelik 6’ncı yaptırım paketinin ham petrol ve diğer petrol ürünlerini de kapsayacağı kaydedildi.

Boru hattı ile gönderilen ham petrol için ise geçici bir “istisna” uygulanacağına işaret edilen bildirgede, Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığı aşamalı olarak sona erdirmekle ilgili çalışmaların hızlandırılacağı belirtildi.